Humor na cestách: Najvtipnejšie ŠPZ

Doba čítania: 4 minutes

Poznáte ten pocit, keď idete po ceste a zrazu vám pohľad padne na ŠPZ vedľajšieho auta, ktorá vás rozosmeje? ŠPZ-tky neslúžia len na identifikáciu vozidla. Niektorí vodiči si totiž dávajú záležať na tom, aby ich poznávacia značka pridala na osobitosti ich auta. Stretli ste sa s vtipnou ŠPZ? Dajte nám vedieť!

Minuloročné zmeny v systéme ŠPZ priniesli zrušenie klasického označovania vozidiel podľa okresov, pričom evidenčné čísla už nie sú viazané na konkrétny región. Nové evidenčné číslo (EČV) ostáva na vozidle po celú dobu jeho životnosti, bez ohľadu na to, koľko majiteľov a z ktorých okresov sa vymení.

Zdroj: garageslovakia.sk

Zákon však umožňuje majiteľovi pri predaji auta ponechať si tabuľky s EČV, ktoré môže následne priradiť k novému vozidlu. Tento krok je obzvlášť výhodný pre tých, ktorí si zvolili ŠPZ „na želanie“ za zvýšený poplatok. Poplatok za takéto voliteľné EČV sa však v apríli 2024 zvýši z 331 eur na 500 eur, čo tento luxus urobí ešte nákladnejším.

Čo stojí za vtipnou ŠPZ?

Ľudia si volia smiešnu ŠPZ najmä preto, že im umožňuje vyjadriť svoju osobnosť a ukázať zmysel pre humor.

Zdroj: garageslovakia.sk

Pre niektorých je to tiež forma sebavyjadrenia, kedy chcú ukázať svoje záľuby, koníčky alebo názory vtipnou a nenápadnou formou. Niektorí vodiči majú radosť z toho, že ich značka vzbudí pozornosť či úsmev u iných ľudí na cestách, čím môžu prispieť k lepšej nálade aj v rušnej premávke.

Smiešna ŠPZ môže tiež fungovať ako komunikačný nástroj, ktorý vytvára spojenie medzi ľuďmi so spoločnými záujmami alebo zmyslom pre humor.

Zdroj: garageslovakia.sk

Vedeli ste že? Majitelia historických vozidiel môžu na Slovensku požiadať o špeciálne ŠPZ, ktoré zdôrazňujú, že ide o zberateľské auto. Tieto značky majú osobitný dizajn a sú odlíšené od bežných evidenčných čísel.

Aký je na to názor polície?

Policajti sa k vtipným a kreatívnym ŠPZ stavajú s rôznymi názormi, no zvyčajne ich vnímajú s profesionálnym odstupom. Pokiaľ sú dodržané zákony a pravidlá týkajúce sa vydávania ŠPZ, nemajú dôvod zasahovať alebo kritizovať kreatívne nápady vodičov. Z hľadiska praktickosti je dôležité, aby značky boli ľahko identifikovateľné v prípade dopravných priestupkov alebo nehôd.

Zdroj: Zilinak.sk

Každá značka musí byť čitateľná, nemôže obsahovať zakázané slová a musí spĺňať štandardy Ministerstva dopravy. Ak je ŠPZ legálna a čitateľná, jej obsah nie je pre policajtov primárnym problémom.

Niektorí policajti majú k vtipným ŠPZ pozitívny postoj a zasmejú sa na kreativite vodičov. Zároveň však majú obavy, že príliš výstredné alebo provokatívne ŠPZ môžu viesť k rozptýleniu vodičov, čo môže spôsobiť kolíziu.

Zdroj: garageslovakia.sk
Zdroje: garageslovakia.sk
Zdroj: Zilinak.sk
Zdroj: Zilinak.sk

Text: RedakciaVdobrom.sk, Topspeed.sk, Autobazar.eu

Obrázky: Zilinak.sk, Garageslovakia.sk


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: