Späť do školy! Takto sa vyhnete kolónam na cestách.

Doba čítania: 5 minutes

Či už sa chystáte bezpečne odviezť deti do školy alebo sa len vraciate do kancelárie po prázdninách, je dôležité pamätať na to, že dopravná situácia sa v porovnaní s letom zmenila. Na cestách pribudli uzávierky, noví neskúsení vodiči a premávka je omnoho hustejšia. S našimi tipmi dorazíte do cieľa bezpečne a načas, bez toho, aby ste stratili trpezlivosť.

Prvé týždne nového školského roka bývajú najhektickejšie, pretože vodiči si ešte nezvykli na to, že letný pohodový čas sa skončil. Každý sa snaží dostať späť do normálu, a preto je dôležité byť pri šoférovaní obzvlášť veľmi opatrný v nasledujúcich dňoch.

Dopravné kolóny môžu byť pre vodičov mimoriadne frustrujúce, najmä keď sa zdá, že sa auto ani nepohne. Dlhé státie v kolóne vedie k stresu a nervozite, čo môže mať negatívny vplyv na rozhodovanie za volantom. Vodiči vtedy strácajú nervy, čo vedie k nebezpečným situáciám na cestách, ako sú náhle zmeny jazdných pruhoch, neprimerané zrýchlenie, či dokonca agresívna jazda.

Mať PZP vo Wüstenrote sa oplatí! Poistné plnenie máte vyplatené už do 24 hodín a k dispozícii máte aj nonstop bezplatné komplexné asistenčné služby. Vyskladajte si PZP podľa seba tu.

Ako sa vyhnúť kolónam?

Plánujte dopredu. Ak sa chystáte vydať na novú cestu do školy a práce, otestujte ju cez víkend, prípadne deň vopred. Takto budete vedieť, kam idete a ako dlho to približne bude trvať.

Načasovanie je všetko. Na cestu do cieľa si doprajte viac času a vyrazte z domu trošku skôr. Čas je neúprosný a niekedy aj minúty rozhodujú. Nechcete predsa, aby vaše dieťa začalo prvé dni s napomenutím za neskorý príchod a studená spŕška slov od šéfa vo vašom prípade tiež nepoteší. Vždy je lepšie byť v cieli trochu skôr, ako trochu neskoro. 

Vyhnite sa premávke. Cesty sú zvyčajne najfrekventovanejšie tesne pred začiatkom školy a krátko po nej. Ak ste časovo flexibilní, zvážte odchod z domu oveľa skôr alebo neskôr ako ste zvyknutí, aby ste sa vyhli najrušnejšiemu času na cestách.

Buďte v strehu. Návrat do školy znamená zdieľať ulice s mladými chodcami a na cestách sa stretávať s cyklistami. Deti sú často nepredvídateľné, preto venujte zvýšenú pozornosť jazde v priestoroch škôl, v blízkosti ihrísk a parkov a v obytných štvrtiach.

Spolujazda predstavujte skvelý spôsob na zníženie počtu áut na cestách. Zistite, ktorí spolužiaci vašich detí bývajú v okolí a pokúste sa dohodnúť s ich rodičmi na spoločnej ceste. Ušetríte čas, nervy aj peniaze a deti sa zabavia už cestou do školy.

Netrpezlivosť či agresívne správanie za volantom slovenských vodičov 

Prieskum Inštiútu Ipsos o správaní vodičov za volantom zverejnila Nadácia VINCI Autoroutes. Inštitút oslovil celkom 12 400 osôb v 11 európskych krajinách. Do prieskumu sa zapojili aj slovenskí vodiči a výsledky nemilo prekvapili. 

S pocitom veľkej únavy šoféruje 27 percent motoristov, vyplýva to z výsledkov európskeho barometra 2020 o zodpovednej jazde. Častým javom na našich diaľniciach je bezdôvodná jazda v „rýchlych“ pruhoch – teda v strednom a ľavom pruhu.

Niektorí vodiči stratia trpezlivosť a ostatných vodičov predbiehajú aj sprava. V prieskume to totiž pripustilo 20 percent Slovákov, 25 percent zároveň priznalo, že sa úmyselne lepí na vozidlo, ktoré ich rozčuľuje. 

Tretina oslovených európskych vodičov pripúšťa, že ich pomalší vodiči znervózňujú a dostávajú pod tlak. Z nich 16 percent priznalo, že za volantom sa z nich stávajú iní a zvyčajne agresívnejší ľudia, než v bežnom živote.

Aj nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti je pritom jedným z častých dôvodov kolízií a to najmä na rýchlostných cestách a diaľniciach. Celkom 55 percent slovenských vodičov nedodržiava bezpečnú vzdialenosť.

Slováci sa v prieskume priznali, že rýchlostné limity prekračujú aj o niekoľko kilometrov. Jedná sa až o 82 percent opýtaných. Spomaliť blízko oblasti, kde sa uskutočňujú práce na ceste, zabúda 53 percent Slovákov.

Dobré rady na záver

  • Nainštalujte si navigačné aplikácie: Aplikácie ako Waze, Google Maps alebo Sygic vám v reálnom čase zobrazia informácie o dopravných kolónach a navrhnú alternatívne trasy. Týmto spôsobom sa môžete vyhnúť najhorším úsekom a cestovať efektívnejšie. 

  • Počúvajte dopravné správy: Sledujte aktuálne dopravné správy, či už v rádiu, online alebo prostredníctvom aplikácií. Môžete sa tak vyhnúť miestam s dopravnými nehodami alebo iným problémom, ktoré spôsobujú kolóny.

  • Využite verejnú dopravu. Ak máte možnosť, zvoľte verejnú dopravu, ktorá má často vyhradené pruhy. Ak vaše dieťa môže cestovať samé, posaďte ho tiež na autobus. Týmto spôsobom si môžete ušetriť nielen čas, ale aj nervy, ktoré by ste inak stratili v nekonečných kolónach.

Tip: Ak vaša práca umožňuje flexibilný pracovný čas, zvážte posunutie pracovnej doby tak, aby ste sa vyhli dopravnej špičke. Príkladom môže byť začatie práce skôr ráno (pred 7:00) alebo neskôr (po 9:00) a skončenie práce skôr popoludní alebo neskôr večer.

Text: RedakciaVdobrom.sk, Sygic.sk, TASR.sk

Obrázky: Pixabay


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: