Ako postupovať pri odcudzení dokladov a karty? 

Doba čítania: 5 minutes

Strata či krádež dokladov, alebo platobnej karty môže byť stresujúcou situáciou, obzvlášť, keď sa nachádzate v zahraničí. Vaše prvé kroky by mali viesť na políciu – konajte rýchlo, minimalizujete tým škody. S pomocou Asistenčných služieb vyriešite všetky problémy, ktoré vás zastihnú počas pobytu v zahraničí s ľahkosťou.

V prípade straty, krádeže cestovných dokladov v cudzine, vám môže zastupiteľský úrad v danom štáte vydať náhradný cestovný doklad. Ide o doklad s územnou a časovou platnosťou, určený na návrat do vlasti čo najkratšou cestou a platný je aj v tranzitujúcich krajinách.

Ohláste stratu dokladov na polícii

Zmizli vám doklady? Jedným z prvých krokov, ktoré by ste mali urobiť, je ohlásiť stratu na najbližšom útvare miestnej polície a získať o tom potvrdenie.

Ďalej ste povinný ohlásiť túto stratu alebo odcudzenie na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky. Ak v danej krajine, kde sa nachádzate, nie je zastupiteľský úrad Slovenskej republiky, môžete o vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ požiadať ktorýkoľvek zastupiteľský úrad štátu EÚ. 

Nahlásenie straty dokladov neodkladajte

Akonáhle zistíte, že vám doklady chýbajú alebo máte podozrenie, že vám ich niekto ukradol, bezodkladne kontaktujte veľvyslanectvo.

Hrozí, že pokiaľ vaše odcudzenie či stratu nenahlásite, dopustíte sa priestupku, za ktorý je možné uložiť pokutu do výšky 331 €.

S cestovným poistením ste chránení aj v prípade krádeže či straty batožiny, dokladov, alebo vecí osobnej potreby v súvislosti s cestou do zahraničia.

V prípade potreby môžete využiť asistenčné služby dostupné 24 hodín denne v slovenskom alebo českom jazyku, ktoré získate ako bonus k poisteniu. Asistenčné služby vám pomôžu aj napríklad s procesom zaobstarania si náhradného cestovného dokladu v zahraničí.

Obráťte sa na veľvyslanectvo

V prípade nevyhnutnej potreby v Nemecku môžete kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Berlíne alebo konzulát
v Mníchove….

Určite ste už dostali podobnú SMS a možno ste sa zamysleli nad situáciami, kedy by ste veľvyslanectvo kontaktovali. Odcudzenie alebo strata pasu je jedna z nich.

Jednou z prioritných úloh zastupiteľských úradov je poskytovať konzulárnu ochranu občanom Slovenskej republiky, ktorí sa v zahraničí ocitnú v stave núdze alebo potrebujú pomoc pri zabezpečení svojich práv a oprávnených záujmov.

Núdzou sa rozumie najmä stav alebo situácia, kedy môže dôjsť k ohrozeniu života, zdravia alebo majetku občana a ten nie je schopný bez pomoci, samostatne alebo s pomocou iných osôb tento stav alebo situáciu riešiť.

Krízová situácia môže byť spôsobená najmä vplyvom živelnej pohromy, v dôsledku hromadnej dopravnej nehody, extrémnej politickej situácie, ozbrojeného konfliktu, teroristického útoku, bezpečnostných hrozieb a spravidla je spojená s poskytovaním konzulárnej ochrany väčšiemu počtu osôb.

Po návrate vás čakajú vybavovačky

Po návrate na Slovensko ste povinný ohlásiť túto stratu alebo odcudzenie príslušnému oddeleniu dokladov, ktoré cestovný pas vydalo.

Zároveň je potrebné priložiť doklad o strate alebo odcudzení cestovného dokladu od orgánu, kde ste stratu/odcudzenie nahlásili. Ak je potvrdenie v inom ako slovenskom alebo českom jazyku, musíte zabezpečiť aj preklad do štátneho jazyka.

Po návrate domov si budete musieť zbehnúť na políciu, resp. Oddelenie vydávania dokladov. O vydanie nového občianskeho preukazu možno požiadať na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve. Požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu v prípade jeho straty alebo odcudzenia musíte najneskôr do 30 dní.

Nezabudnite, že pri podávaní žiadosti o vydanie nového občianskeho preukazu z dôvodu jeho straty alebo odcudzenia, ste povinný predložiť doklad preukazujúci rodné číslo.

Prišli ste o kartu?

Pokiaľ ste v zahraničí prišli o peňaženku s kreditnými či debetnými kartami, mali by ste po ohlásení na polícii čo najskôr kontaktovať vašu banku na príslušnej infolinke a požiadať o ich zablokovanie. Zablokovanie karty je zvyčajne bezplatné a ochráni vás pred jej zneužitím.

Niektoré banky ponúkajú aj službu doručenia náhradnej platobnej karty do zahraničia, za túto neštandardnú službu si však priplatíte podľa cenníkov jednotlivých bánk.

S chýbajúcimi peniazmi na požiadanie dokážu pomôcť príbuzní alebo priatelia na Slovensku. Existujú totiž služby, prostredníctvom ktorých môžu poslať peniaze. Jedná sa napríklad o službu Eurogiro alebo Western Union.

Obzvlášť pozor si dajte v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Amsterdame, kde je najväčšia koncentrácia vreckových zlodejov.

Odporúčania pri cestách do zahraničia

Odporúčame urobiť si pred cestou fotokópie údajovej strany pasu alebo občianskeho preukazu a uložiť si jednu kópiu oddelene od ostatných dokladov spolu s adresou veľvyslanectva SR v krajine, do ktorej cestujete.

Druhú kópiu nechajte u svojich príbuzných alebo priateľov, ktorých môžete v prípade núdze rýchlo kontaktovať.

Majte na mysli nasledovné

  • V dostatočnom predstihu si skontrolujte platnosť cestovného dokladu.
  • Preverte si podmienky vstupu a vízových povinností do každej krajiny, ktorú sa chystáte navštíviť.
  • Zabezpečte si vhodné cestovné poistenie. Poistiť sa do 5 minút s okamžitou platnosťou môžete aj tu.
  • Nenoste všetky doklady spolu s cestovným pasom.
  • Starostlivo si strážte svoju batožinu, obzvlášť na miestach s vyššou koncentráciou ľudí, a nikdy ju nenechávajte bez dozoru.
  • Pokiaľ si beriete cestovný doklad medzi ľudí, starostlivo si ho uschovajte do batožiny tak, aby nebol vidieť. 
  • Zaobstarajte si špeciálne cestovné puzdro na peniaze a doklady, ktoré si môžete pripnúť priamo na telo pod oblečenie. 
  • Nikdy nenechávajte svoj cestovný doklad ako zálohu.
  • Na verejnosti nenoste alebo nevystavujte na obdiv drahú elektroniku, šperky a iné cennosti, ktoré môžu zlodejov podnietiť ku krádeži vašej batožiny. 
  • Neparkujte mimo strážené parkovisko a nenechávajte cestovné doklady vo vozidle.
  • Uložte si všetky vaše cennosti vrátane pasu a dokladov do hotelového trezoru (ak je k dispozícii).

Zdroj: mzv.sk, blog.fischer.sk, minv.sk, Peniaze.sk, TASR.sk, RedakciaVdobrom.sk

Obrázky: Pixabay


Prečítajte si aj:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: