5 najrizikovejších povolaní. Nachádza sa v zozname aj to vaše?

Doba čítania: 7 minutes

Pre niektorých ľudí je každodenné riziko neoddeliteľnou súčasťou práce. Najrizikovejších povolaní, pri ktorých hrozí nebezpečenstvo zranenia či dokonca riziko smrti je na svete hneď niekoľko. Tieto profesie vyžadujú odvahu, vysokú zodpovednosť a pripravenosť čeliť nebezpečenstvu, ktoré je pre mnohých ľudí nepredstaviteľné. Platí to aj pre vaše zamestnanie?

Vedeli ste, že z dôvodu prevencie zdravia zamestnanca pôsobením faktorov jeho práce či pracovného prostredia je potrebné každé pracovisko posúdiť z hľadiska zdravotných rizík?

Zákon č. 355/2007 Z. z.o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (§ 31) ustanovuje kategorizáciu prác zamestnancov. Podľa úrovne a charakteru faktorov práce a pracovného prostredia, ktoré môžu ovplyvniť zdravie zamestnancov sa práce zaraďujú do štyroch kategórií.

Na základe čoho sa zamestnanci zaraďujú do kategórií?

Na to majú vplyv najmä tri veci:

  • či sú vystavení rizikám, ktoré môžu priamo ohroziť ich zdravie,
  • ak takéto riziká existujú, ako dlho a ako často sú im počas pracovnej doby vystavení (napr. 30 minút, 2 hodiny alebo celých 8 hodín, každý deň, 2-krát týždenne, atď.),
  • aké silné je pôsobenie daného rizikového faktora (napr. intenzita hluku, prachu).

Aké kategórie poznáme?

Zamestnávateľ posúdi vyššie spomenuté riziká a vypracuje návrh dokumentu, v ktorom zaradí zamestnancov do jednotlivých kategórií. Zaraďovanie je nasledovné:

  • 1. kategória: žiadne riziko poškodenia zdravia zamestnanca, prípadne akceptovateľná miera zdravotného rizika.
  • 2. kategória: nie je predpoklad poškodenia zdravia zamestnanca, prípadne únosná miera zdravotného rizika, neprekračujú sa limity faktorov práce (napr. administratívny pracovník, vodič autobusu, čašník).
  • Riziková: 3. kategória: vysoká miera zdravotného rizika, prekračujú sa limity faktorov práce, faktory práce môžu poškodiť zdravie zamestnanca (napr. chemik, kominár, letuška)
  • Riziková: 4. kategória: veľmi vysoká miera zdravotného rizika, prekračujú sa limity faktorov práce, zvýšené riziko poškodenia zdravia zamestnanca, zisťujú sa zdravotné zmeny zamestnanca, zaradenie prác len výnimočne na obmedzený čas (najviac na jeden rok) (napr. baník, tavič).

Najrizikovejšie povolania

Niektoré povolania môže človek vykonávať celý život bez akéhokoľvek rizika zranenia. Pri iných hrozí riziko úrazu každý deň. Najrizikovejšie povolania na Slovensku viac-menej korešpondujú s tými svetovými, nebadať však, že by boli v dôsledku svojej rizikovosti výraznejšie finančne ohodnotené. 

Mnohí počas vykonávania svojej profesie prichádzajú do kontaktu s nebezpečnými látkami, ťažkými strojmi, či nákladom.

Niektorí zas pracujú v prostredí, ktoré negatívne vplýva na ľudský organizmus, alebo sú častokrát v boji s prírodou, kde jediným riešením je zdolať ju.

Veľakrát sú ochotní nasadiť svoj život pre niekoho iného. Častokrát si neuvedomujeme, že práve vďaka týmto ľuďom sa môžeme s radosťou zahryznúť do jablka, pochutnať si na stejku, alebo si prikúriť…preto si treba ich pracovné nasadenie vážiť.

5. Stavebný robotník

Stavební robotníci sú zodpovední za výstavbu a údržbu rôznych typov stavieb vrátane budov, ciest, mostov a tunelov. Práca môže zahŕňať rôzne úlohy vrátane obsluhy ťažkých strojov, kladenia betónu alebo asfaltu a inštalácie elektrických alebo inštalatérskych systémov.

Stavební robotníci čelia pri práci celému radu nebezpečenstiev a rizík vrátane pádov, úrazu elektrickým prúdom a zasiahnutia padajúcimi predmetmi. Evidujeme 8 – 10 smrteľných prípadov ročne.

Najčastejšími príčinami zranenia alebo smrti sú pády z výšok – lešení, rebríkov. Stavbári si musia dávať pozor aj na nezabezpečené elektrické vodiče pod napätím. Vystavenie sa nebezpečným materiálom, ako je azbest, olovo alebo prach z oxidu kremičitého, môže viesť k dýchacím problémom, alebo iným zdravotným problémom.

4. Poľnohospodári

Verte či nie, poľnohospodárstvo je jedným z najnebezpečnejších odvetví na svete. Poľnohospodári sú zodpovední za pestovanie plodín, chov hospodárskych zvierat a údržbu poľnohospodárskeho vybavenia a zariadení. Pracujú v rôznych prostrediach vrátane obilných polí, mliečnych fariem, rančov a viníc.

Poľnohospodári čelia pri práci celému radu nebezpečenstiev a rizík vrátane vystavenia nebezpečným chemikáliám, útokov zvierat, nehôd strojov a práce v extrémnych poveternostných podmienkach. Nehovoriac o tom, že sú vystavení riziku vzniku respiračných a kožných ochorení v dôsledku dlhodobej práce s pesticídmi a s inými chemikáliami.

Medzi najčastejšie príčiny zranení a úmrtí medzi poľnohospodármi patria prevrátenie traktora, pády z výšok, nárazy poľnohospodárskymi strojmi a napadnutie hospodárskymi zvieratami.

3. Vodiči kamiónu 

Vodiči nákladných vozidiel sú zodpovední za prepravu tovaru na veľké vzdialenosti. Kamionisti čelia pri práci celému radu nebezpečenstiev a rizík vrátane únavy a nedostatku spánku.

Poistenie zodpovednosti za škodu je určené pre všetkých zamestnancov, aj pre vodičov z  povolania.  Poistením sú kryté škody vzniknuté zamestnávateľovi, ktoré zamestnanec spôsobí pri plnení svojich pracovných úloh, buď na živote a  zdraví alebo poškodením a  zničením veci. Buďte chránení už od 2,2 eura mesačne. Prečítajte si viac o poistení.

Mnohí vodiči kamiónov po krajinách cestujú sami, v odlúčení od svojej rodiny a priateľov. To môže mať negatívny vplyv na ich duševné zdravie. Zároveň sa stávajú náchylnejšími na vznik depresií či úzkostí.

Vodičom každý deň hrozia autonehody, či už v dôsledku mikrospánku, vplyvom počasia alebo zlej situácie na cestách. Evidujeme 10 – 15 smrteľných prípadov za rok.

Vodiči nákladných vozidiel môžu byť počas práce vystavení riziku napadnutia alebo lúpeže, najmä ak prepravujú cenný náklad.

2. Piloti lietadiel

Byť pilotom tiež nie je med lízať. Zodpovednosť za posádku, nedostatok spánku, jet lag a boj s nepriaznivým počasím zažívajú piloti na dennej báze.

Počas vykonávania svojej profesie sú vystavení viacerým rizikám ako vysokej nadmorskej výške a nízkej hladine kyslíka, turbulenciám, nepriaznivým poveternostným podmienkam, či mechanickým zlyhaniam častí lietadla. Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje kolízia s iným lietadlom.

1. Baníci

Určite si mnohí spomínate na hrôzostrašnú nehodu z roku 2009, ktorá sa udiala v banskom meste Handlová. Životy deviatich baníkov a 11 banských záchranárov si 10. augusta 2009 vyžiadal výbuch v handlovskej bani. Od najväčšieho nešťastia v histórii slovenského baníctva uplynulo 15 rokov.

„Baníctvo bolo a je jednou z najťažších a najnebezpečnejších profesií, aké na Slovensku máme. Baníci denno-denne pracujú s nasadením vlastných životov, aby ich drina priniesla úžitok celej spoločnosti a za to im patrí vďaka,“ povedal vo svojom príhovore minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na pietnej spomienke v sobotu 10. augusta.

Nie je žiadnym prekvapením, že baníci majú jednu z najnebezpečnejších prác – pracujú v podzemných alebo povrchových baniach, ťažia nerasty ako uhlie, kovy a iné zdroje. Práca zahŕňa obsluhu ťažkých strojov, vŕtanie, tryskanie a prepravu materiálov na povrch. Popri ťažbe sú vystavení vysokej hladine hluku, čo môže viesť k poškodeniu sluchu.

V Deň obetí banských nešťastí si Slovensko pripomína 476 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry, a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií v baniach ťažiacich kovy na Slovensku.

Zdroj: RedakciaVdobrom.sk, podnikajte.sk, trdsf.com, taproot.com, TASR.sk

Obrázky: Pixabay, Shutterstock


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: