Kam na turistiku po Slovensku?

Doba čítania: 9 minutes

Máte v pláne podniknúť turistiku počas tohto leta? Či už sa chystáte zdolávať vysoké končiare alebo túžite po nenáročnom výstupe, slovenský reliéf ponúka široké možnosti turistiky. Prinášame vám tipy na miesta, ktoré by ste si nemali nechať ujsť, či už sa chystáte do hôr s deťmi alebo bez nich. Na svoje si prídu skúsení horolezci, aj úplní začiatočníci.

Západné Tatry (Liptov)

Sivý vrch

Sivý vrch je nádherný vrch nachádzajúci sa v Západných Tatrách na Slovensku. Turisticky je veľmi atraktívny vďaka svojej impozantnej výške, krásnym výhľadom a pomerne prístupným turistickým chodníkom. 

Výhľady zo Sivého vrchu podľa mnohých fanúšikov turistiky patria medzi najkrajšie. Z vrchu dovidíme na lokality Oravy a Liptova, pozorovať môžeme aj veľkú časť hrebeňa Západných Tatier. Niektoré miesta výstupu sú istené reťazami a to konkrétne prechod cez Radove skaly a záverečný výstup na Sivý vrch. Vrchol má nadmorskú výšku 1 805 metrov a je známy svojou sivou farbou skál, ktorá mu dala meno.

Sivý vrch. Zdroj: Turisticky.sk
Trasa 

Trasa na Sivý vrch často začína v obci Zuberec alebo z lyžiarskeho strediska Roháče-Spálená dolina. Zo Zuberca sa môžete vydať po modrej turistickej značke smerom na Chatu pod Náružím. Od chaty pod Náružím pokračujte po červenej značke, ktorá vás dovedie až na Sivý vrch. Počas výstupu môžete pozorovať Radové skaly – skalný rad veží dolomitu pripomínajúci postavy. 

Výstup nie je technicky veľmi náročný, ale je potrebné počítať s pomerne dlhým a stúpavým terénom. 

Praktické informácie 

Dĺžka a čas trasy: Celková dĺžka trasy môže byť okolo 15-20 km v závislosti od zvoleného východiskového bodu a trasa môže trvať 6-8 hodín, podľa kondície a prestávok.

Obtiažnosť:  Stredne náročná turistika, vhodná pre turistov so strednou kondíciou.

Chystáte sa na hory, do jaskýň alebo priepastí? Poistenie nákladov na zásah horskej služby sa vzťahuje na horské oblasti vrátane jaskýň a priepastí, v ktorých horská služba vykonáva záchrannú činnosť.

Sivý vrch. Zdroj: Turisticky.sk

Slovenský raj (Spišská Nová Ves) 

Tomášovský výhľad 

Ak hľadáte najkrajší výhľad v Slovenskom raji, nemusíte hľadať ďalej. Z tejto vyhliadky je nádherný výhľad do doliny Bieleho potoka a pri dobrej viditeľnosti aj na Vysoké Tatry. 

Tento skalný útvar sa týči nad riekou Hornád a výstup naň nie je náročný. Zvládnete to za cca hodinku. Trasa má tri a pol kilometra a hore vás čaká naozaj nádherná scenéria. Výhľad je dostupný aj na bicykli po cyklotrase vedúcej zo Spišských Tomášoviec. Výhľad je súčasťou vápencového bloku Ludmanka, ktorý dosahuje výšku až 145 metrov.

Praktické informácie 
  • Dĺžka: Približne 3,5 km.
  • Čas: Asi 1,5 – 2 hodiny.
  • Značenie: Trasa vedie po žltej a následne po zelenej turistickej značke. Táto trasa je o niečo dlhšia, ale ponúka krásne výhľady a prechod lesom.
  • Obtiažnosť: Trasy na Tomášovský výhľad sú stredne náročné a vhodné pre turistov so základnou kondíciou. Cesta je dobre značená a udržiavaná.
Tomášovský výhľad. Zdroj: npsr.sk

Slovenský raj (Telgárt

Voglov chodník 

Kto by nepoznal najkrajší železničný most pod Kráľovou hoľou, ktorý je ako vystrihnutý zo scény Harryho Pottera? Pokiaľ sa chystáte objavovať krásy stredného Slovenska, určite nevynechajte ani návštevu jedinečného viaduktu, ktorú môžete spojiť s nenáročnou turistikou, ktorá vedie na Kríž nad Telgártom.

Začiatok trasy má dva varianty, môžete začínať v centre obce pri smerovníku oproti základnej škole, alebo na železničnej zastávke Telgárt Penzión. Prvá trasa prechádza cez železničný podchod Telgártskej slučky, tá druhá popod majestátny Telgártsky viadukt.

Či už sa rozhodnete pre prvú alebo druhú trasu, oba chodníčky vás dovedú na začiatok Voglovho chodníka. Pokračujete zhruba 3 kilometre veľmi nenáročným a príjemným chodníčkom. Počas prechádzky sa môžete nabažiť výhľadmi na okolitú krajinu. Takto sa nenáročne dostanete na križovatku Tri mosty.

Miernym stúpaním po hrebeni sa dostanete až na vrchol kopca k majestátnemu krížu. Z tohto miesta sa vám naskytnú nádherné výhľady na Ondrejisko, Tresník, obec Telgárt a krásnu okolitú krajinu. Neďaleko sa nachádza krásna vyhliadka Havrania skala, ktorá ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu.

Praktické informácie
  • Obtiažnosť: Väčšina chodníka vedie po mierne stúpajúcom teréne, ale je vhodná pre všetky vekové kategórie.
  • Dĺžka: Trasa má približne 5 km.
  • Čas: Prechod celého chodníka trvá približne 2 až 3 hodiny v závislosti od tempa a prestávok.
  • Značenie: Chodník je dobre značený miestnymi turistickými značkami a informačnými tabuľami.
Chmarošský viadukt. Zdroj: Turisticky.sk

Vedeli ste, že: Most, ktorý sa objavil vo filme o slávnom čarodejníkovi naozaj existuje v Škótsku? Nesie názov Glenfinnan Viaduct a je veľmi populárnou atrakciou medzi turistami.

Kam na túru s deťmi?

Pre deti je dôležité, aby turistický chodník nebol jednotvárny. Niektorým dospelým sa môže zdať relaxom prejsť desať kilometrov jednoliatym smrekovým lesom, no pre deti je to väčšinou nuda. Vyberte si preto pestrú trasu so špecifickými vyhliadkami alebo pamiatkami. Môžu sem patriť paláce a zámky, ale aj malé vodopády, potôčiky, jazierka alebo len detské ihrisko či detská zoo. 

Životné poistenie W dobrom život vám pokryje náklady v prípade úrazov, aké sa môžu vyskytnúť aj na horách – vytknutie alebo vykĺbenie končatín, kĺbov, natrhnutie alebo roztrhnutie svalov, šliach, väzív… Poistite sa TU.

Malá Fatra (Terchová)

Jánošíkove diery

Jánošíkove diery poskytujú perfektné miesto na letnú turistiku. Nachádzajú sa v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Vydať sa môžete trasou z Bieleho potoka alebo Terchovej – Štefanovej – obe vás dovedú do srdca skrýše, kde sa údajne schovával Jánošík.

Trasa vás prevedie medzi skalami po sústave železných rebríkov, lávok a mostíkov, ktoré sú doplnené i zábradlím v podobe reťazí. Sústavu pozoruhodných tiesňav a kameňov tvoria tri časti – Dolné diery, Nové diery a Horné diery.

Počas stúpania a schádzania rebríkmi sa nezabudnite kochať nádhernou prírodou – tvoria ju nielen jedinečne vymodelované skaly, ale tiež vodopády a kaskády Dierového potoka. Medzi skalami Jánošíkových dier sa drží celoročne príjemne svieža klíma, vďaka ktorej tu žijú vzácne druhy rastlín a živočíchov.

Praktické informácie
  • Dĺžka: Okruh má približne 4,5 km.
  • Čas: Prechod okruhu trvá asi 3 – 4 hodiny.

Jánošíkove diery sú skvelým miestom aj pre deti, pretože ponúkajú kombináciu dobrodružného prostredia a krás prírody, ktoré môžu deti zaujať a potešiť. Deti budú fascinované úzkymi roklinami a skalnými útvarmi, ktoré tvoria „diery“ a poskytujú priestor na ich objavovanie.

Jánošíkové diery. Zdroj: Žilinský turistický kraj

Cerová vrchovina (Šomoška)

Kamenný vodopád Šomoška

Unikát európskeho formátu, ktorý vyhľadávajú turisti z mnohých krajín. Cesta k vodopádu je nenáročná, zaberie vám približne hodinku a pol. Čaká na vás kamenné more – veľká plocha uprostred lesa tvorená len kameňmi. Urobíte ešte pár krokov a pred vami je kamenný vodopád Šomoška. 

Vek vodopádu sa odhaduje na 4 milióny rokov. Vznikol pred štyrmi miliónmi rokov stuhnutím lávy. Vodopád pozostáva z tmavých päť až šesťbokých čadičových stĺpov a svojou ohnutou formou sa radí k celoeurópskym unikátom.

Kamenný vodopád. Zdroj: LepšíDeň.sk

Výlet odporúčame skombinovať s návštevou hradu Šomoška, ktorý je iba o pár metrov vyššie. 

Hrad Šomoška

Hrad Šomoška sa nachádza neďaleko obce Šiatorská Bukovinka, priamo na hraniciach s Maďarskom. Hrad bol postavený na prelome 13. a 14. storočia v stredoveku – pôvodná stavba bola gotická, ale v priebehu storočí prešiel niekoľkokrát prestavbou a rozšírením.

Hrad je situovaný na vrchole vápencového kopca v nadmorskej výške približne 628 metrov, čo poskytuje krásne výhľady do okolia. Cesta na hrad je nenáročná, určite ju zvládnu aj deti. Niektoré úseky môžu byť strmšie, takže je dôležité, aby deti mali pohodlnú obuv s dobrým držaním. Cestu na hrad prejdete približne do 30 minút.

Ako zabaviť deti na túre?

  • Zoberte si ďalekohľad. Môžete pomocou neho pozorovať rastlinky, hmyz alebo zvieratká. V Tatrách nie je naozaj ťažké natrafiť napríklad i na kamzíka či líšky.
  • Počas chôdze môžete hrať slovné hry, hádať hádanky alebo si môžete spievať.
  • Počas prechádzky zbierajte kamienky, lístočky, gaštany,…
  • Mnohé náučné chodníky dopĺňajú infopanely, pri ktorých sa môžete zastaviť a prečítať si zaujímavosti o histórii, faune i flóre.

Nezanedbajte prípravu na túru

Každý turista vie, že správne a precízne balenie je úplný základ. Inak tomu nie je ani na turistickej dovolenke s deťmi. Nezabudnite si pozrieť predpoveď počasia a podľa toho si naplánovať balenie, pretože počasie v horách môže byť nepredvídateľné.

Vhodný odev

Alfou omegou je kvalitná turistická obuv – aj pre deti. Na túru im však neberte úplne nové topánky. Nech ich najskôr rozchodia. Chýbať by vám nemala nepremokavá bunda/pršiplášť a leukoplast. 

V letnom období je dôležité priedušné a ľahké oblečenie, pri vysokých teplotách odporúčame aj náhradné veci na prezlečenie. Mokré, prepotené oblečenie môže viesť k prechladnutiu.

So životným poistením W dobrom život získate ako bonus poistné krytie pre
vaše deti. Poistite sa online do 2 minút.

Mať vlastný turistický ruksak je symbolom statusu cestovateľa. Cítite sa potom ako skutoční turisti – aj keď deti nosia len plyšovú hračku – vlastný ruksak je nutnosťou aj pre vaše ratolesti.

Poistite sa na dovolenku a vyhrajte ruksak.

Jedlo a pitie

Prineste si so sebou veľa vysokoenergetického občerstvenia, ako sú orechy, sušené ovocie a energetické tyčinky, aby ste si počas dlhých túr udržali energiu. Vo vysokých nadmorských výškach je dôležité zostať hydratovaný, preto si prineste opakovane použiteľnú fľašu s vodou, ktorú môžete podľa potreby dopĺňať.

Ochrana pred slnkom

Ochrana pred slnkom má veľký význam najmä pre malé deti. Tenkú a často bledú pokožku slnečné lúče podráždia oveľa rýchlejšie a ľahšie ako u dospelých. Pri mori, na horách alebo najmä v zime je vnímanie teploty klamlivé, nikdy ho však nepodceňujte. Klobúk či šiltovka proti slnku, slnečné okuliare a opaľovací krém patria do zoznamu vecí na turistiku.

Lekárnička

Zabaľte si malú súpravu prvej pomoci, ktorá obsahuje základné veci, ako sú obväzy, lieky proti bolesti, repelenty proti hmyzu, leukoplast a asistenčnú kartičku.

Text: Turisticky.sk, Domalenka.sk, Travelking.sk, Invia.sk, RedakciaVdobrom.sk

Obrázky: Shutterstock, Turisticky.sk, Lepsiden.sk, Žilinský turistický kraj


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: