Pri kúpe auta sa zamerajte aj na tieto detaily

Doba čítania: 8 minutes

Chystáte sa urobiť veľký krok a kúpiť si nové auto? Či už vozidlo kupujete z autorizovanej predajne, druhej ruky, alebo zo zahraničia, preskúmajte každý jeho centimeter. Pred podpísaním zmluvy skontrolujte, či vozidlo nebolo kradnuté, zamerajte sa najmä na karosériu a funkčnosť vybavenia. Nepeknú minulosť auta zistíte, ak sa pozriete pod koberček.

Máte už vybratý typ vozidla a podarilo sa vám nájsť inzerát, ktorý vás zaujal. Predtým, než si dohodnete obhliadku a skutočne kúpite auto, je dôležité overiť si aj predajcu. Ak predajca ponúka viacero vozidiel, nebude náročné získať informácie o jeho spoľahlivosti. Zlá povesť sa šíri rýchlo, avšak aj dobré referencie sa k vám dostanú. 

Zahrajte sa na Monka: Obhliadka vozidla

Keď ste si dohodli obhliadku vozidla s predajcom, je dôležité vedieť, čo všetko treba skontrolovať. Dôležitý je najmä technický stav vozidla – nedajte sa zmiasť novým volantom, pedálmi alebo dobre vylešteným lakom. Skontrolujte si nasledovné.

  • Rok výroby – nájdete ho v kódoch na sklách, bezpečnostných pásoch alebo nádobkách na kvapaliny.
  • Číslo motora – býva vyrazené na motore, ale často sa nachádza na ťažko dostupných miestach. V osvedčení o evidencii vozidla sa od roku 2007 musí uvádzať typ motora, ktorý je zhodný s údajom vyrazeným priamo na motore.
  • Typový štítok – nájdete ho na B-čkovom stĺpiku vozidla alebo v motorovom priestore. Tento štítok nesmie byť poškodený alebo chýbať a jeho údaje sa musia zhodovať s údajmi v osvedčení o evidencii vozidla.
  • Celkový vzhľad interiéru – skontrolujte čalúnenie, dvere, sedadlá, koberčeky a exteriér vozidla – obzrite si lak karosérie.
  • Airbagy – nesmú byť vytriggerované, kontrolky musia správne reagovať a kryty musia sedieť na mieste bez odchýlky.
  • Bezpečnostné pásy – nesmú byť príliš voľné, zasekávať sa alebo byť inak mechanicky poškodené.
  • Elektrické zariadenia – pozrite sa na funkčné stierače, kontrolky, sťahovanie okien, osvetlenie interiéru, vonkajšie svetlá, skontrolujte funkčnosť klimatizácie.
  • Overte aj volant, pedále, radiacu páku a ručnú brzdu 

Pozor na vlhkosť – pri akomkoľvek neprirodzenom pachu vo vozidle zvýšte pozornosť. Nadvihnite koberčeky a skontrolujte, či sa vo vozidle nenachádzajú stopy vody, piesku alebo blata. Môže to byť znamenie, že vozidlo bolo zaplavené.

S povinným zmluvným poistením od Wustenrot získate Asistenčné služby dostupné 24/7 ako bonus k poisteniu – už od 59 eur na rok.

Kontrola záznamov o vozidle

Keď už máte vybraté vozidlo, skontrolujte si VIN číslo – od roku 2018 sú predajcovia povinní toto číslo zverejňovať (preto je bezpečnejšie kupovať vozidlo od predajcu ako od fyzickej osoby). VIN číslo – musí súhlasiť s údajmi v osvedčení o evidencii a slúži aj na preverenie roku výroby a krajiny, pre ktorú bolo vozidlo vyrobené. Zvyčajne je vyrazené v motorovom priestore, na podlahe alebo v batožinovom priestore.

Z pohodlia vášho domova môžete skontrolovať stav vozidla v online databázach ako:

  • SEKA
  • STKonline
  • Kontrola originality

Vďaka VIN zistíte, či bolo vozidlo dovezené zo zahraničia, či malo nehodu, a či predchádzajúci majiteľ pravidelne podstupoval STK a EK.

Prebuďte Sherlocka Holmesa v sebe: Informácie o vozidle

Nasledujúce informácie o vozidle vám môžu poskytnúť dôležité údaje o jeho stave:

  • počet majiteľov – každý vodič má odlišný štýl jazdy, čo sa môže odzrkadliť na stave vozidla. Overte si, či auto nebolo používané ako autoškola alebo taxík, keďže takéto vozidlá sa po určitom počte kilometrov často menia,
  • počet kľúčov – ideálne je mať k dispozícii dva kľúče od vozidla, master kód od imobilizéru a kľúč od zabezpečovacích zariadení,
  • vedenie servisnej knižky – v nej nájdete zaznamenanú históriu vozidla, vrátane informácií o vykonaných kontrolách a počte predchádzajúcich majiteľov. 

Ak sa necítite istý hodnotením technického stavu vozidla, vezmite so sebou nezávislého automechanika alebo požiadajte autoservis, aby ho preveril.

Buďte ako Vin Diesel : Testovacia (opatrná!) jazda 

Skúšobná jazda je dôležitá súčasť procesu kúpy vozidla a predajca by s ňou nemal mať problém. Pred jazdou si skontrolujte chladiacu kvapalinu, aby ste zistili, či nie je mastná a overte úroveň oleja v motore. Motor by mal byť suchý a čistý.

  1. Začnite jazdu so studeným motorom a sledujte, ako sa spúšťa. Štartovanie by malo byť hladké, bez škrípania, vibrácií, pískania alebo iných nezvyčajných zvukov.
  2. Nechajte motor pár minút voľne bežať a sledujte zvuky, vibrácie a prípadné klepanie.
  3. Počas jazdy si všimnite funkčnosť spojky a pedálov, či nespôsobujú trhavý rozbeh alebo nezaberajú príliš vysoko.
  4. Pri automatickej prevodovke by rozbiehanie malo byť plynulé, bez kopania. Vyskúšajte aj brzdy. Volant by sa pri brzdení nemal triasť, klepať alebo otáčať. 
  5. Počas jazdy sledujte aj počet najazdených kilometrov a spotrebu paliva. Kontrolujte svietenie a zhasínanie kontroliek, pričom kontrolka airbagov by mala zhasnúť samostatne. Teplomer by nemal prekročiť 90 stupňov Celzia.
  6. Skontrolujte stav pneumatík a ložísk – ak má vozidlo pohon 4×4, otestujte ho. Pri zatáčaní, cúvaní a počas jazdy si všímajte aj možné nezvyčajné zvuky.

Uzatvorenie kúpnej zmluvy

Ak ste sa rozhodli kúpiť vozidlo a všetko funguje tak ako má, je čas uzavrieť kúpnu zmluvu. 

Kupujúci by mal byť oboznámený s akýmikoľvek vadami ojazdeného vozidla, ktoré by mali byť zapísané v kúpnej zmluve. Dôležité je tiež overiť, či na vozidlo nie sú vznesené nároky zo strany leasingovej spoločnosti, exekúcie alebo či nebolo použité pri trestnej činnosti. Zároveň sa dohodnite na podmienkach prechodu vlastníckych práv, ktoré môžu zahŕňať zaplatenie kúpnej ceny vozidla a jeho odovzdanie kupujúcemu, ako aj prepis vozidla na dopravnom inšpektoráte a pod.

S poistením právnej ochrany máte nonstop k dispozícií právnika na telefóne.

Ako postupovať pri kúpe ojazdeného auta? 

Pri výbere ojazdeného auta je dôležité poznať jeho príbeh a zistiť čo najviac informácií o jeho histórii, aby ste sa vyhli možným nepríjemnostiam v budúcnosti.

1. História vozidla: Získajte čo najpodrobnejšie informácie o histórii vozidla – počet majiteľov, historické nehody, servisné záznamy. Žiadajte informácie o tom, či bolo vozidlo v minulosti využívané ako taxi, čo môže ovplyvniť jeho stav a kilometráž.

2.  Fyzický stav vozidla: Skontrolujte karosériu, interiér, motor a ďalšie komponenty vozidla na prípadné známky opotrebenia, korózie alebo problémov.

3. Testovacia jazda: Vykonajte testovaciu jazdu, aby ste zistili, ako vozidlo jazdí a či nevykazuje žiadne problémy s riadením, brzdami, prevodovkou a ďalšími systémami.

4. Preverenie dokumentov: Dôkladne skontrolujte všetky potrebné dokumenty, ako je technický preukaz, evidenčná známka, platná kontrola emisií, servisná knižka a doklady o platbe dane z motorových vozidiel.

5. Overenie vlastníctva: Uistite sa, že predávajúci má právo auto predať a že neexistujú žiadne sporné záležitosti týkajúce sa vlastníctva vozidla.

6. Cena: Porovnajte ceny podobných vozidiel na trhu a uistite sa, že cena, ktorú platíte, je spravodlivá vzhľadom na stav a rok výroby vozidla.

7. Inšpekcia vozidla: Pri väčších sumách môžete zvážiť profesionálnu inšpekciu vozidla, kde odborník skontroluje vozidlo a odhalí prípadné skryté problémy. 

Najčastejší podvod: Stáčanie tachometra

Stáčanie tachometra je častým podvodom nepoctivých predajcov ojazdených vozidiel, pričom až tretina vozidiel na slovenskom trhu má stočený tachometer. Manipulácia s tachometrom je technicky jednoduchá a má značný vplyv na cenu auta. Vozidlá sa často stáčajú o desaťtisíce, ale aj státisíce kilometrov. 

Laik väčšinou nepozná stočený tachometer, a preto je to pre podvodníkov veľmi výnosný obchodný model. Riešenie je však jednoduché – stačí zadať VIN na Cebia.com a online získať historické záznamy o vývoji stavu tachometra. Tieto záznamy vám umožnia zistiť, či sa s tachometrom manipulovalo.

Kupujete auto zo zahraničia? 

Nákup vozidla zo zahraničia prináša svoje riziká. Pri tomto procese je dôležité mať na pamäti nasledujúce:

  • Pred odchodom do zahraničia si online overte všetky povinnosti a poplatky súvisiace s dovozom vozidla.
  • Hľadajte overeného a spoľahlivého predajcu. Ak si na celý proces netrúfate, môžete zveriť túto záležitosť spoločnosti, ktorá sa zaoberá dovozom áut zo zahraničia.
  • Dôležitá je aj komunikácia. Ak neovládate jazyk, v ktorom prebieha komunikácia, mali by ste sa obrátiť na niekoho, kto daným jazykom plynule hovorí.
  • Pri kúpe vozidla si pozorne prečítajte kúpno-predajnú zmluvu a dajte si pozor aj na „skryté“ klauzuly.
  • Pri osobnej kontrole vozidla na mieste si skontrolujte servisnú knižku, protokoly o vykonaných STK a EK, štítok s VIN číslom a ďalšie dokumenty.
  • Pred kúpou nového vozidla je odporúčané uzavrieť aj havarijné poistenie, aby ste mali zabezpečenú ochranu v prípade havárie.

Vyskladajte si havarijné poistenie v troch jednoduchých krokoch TU.

Text: Redakcia Vdobrom.sk, Rscars.sk, Colonnade.sk, SPZ.sk

Obrázky: Pixabay.sk


Prečítajte si aj nasledovné články:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: