Tento najjedovatejší toxín sa možno nachádza priamo vo vašom tele

Doba čítania: 6 minutes

Radi si pochutnáte na domácich údeninách a zaváraninách? Nezabudnite na dodržiavanie hygienických parametrov pri ich výrobe, predídete tak otrave jedlom nazývanej botulizmus, ktorá sa môže končiť smrťou. Ako spoznáte, že ste sa otrávili a hrozí vám nebezpečenstvo pri aplikovaní botoxu do tvárovej oblasti?

S pribúdajúcim vekom nám nepribúdajú len skúsenosti a krásne spomienky, ale aj tenké čiarky na čele, pri kútikoch očí a úst, známe pod jedným slovom: vrásky. Spôsob, akým môžeme výskyt tvárových rýh eliminovať, je dodržiavanie správnej životosprávy, ale niekedy to nie je dostačujúce a potrebujeme menšiu výpomoc. Práve vtedy mnohé ženy, ale aj muži, siahajú po výplňových materiáloch.

Vedeli ste, že botox využívaný v kozmetike je vytvorený z toxínu produkovaného smrteľnou baktériou Clostridium botulinum? Je to ten istý toxín, ktorý spôsobuje život ohrozujúci typ otravy jedlom nazývaný botulizmus, ktorý môžete dostať aj konzumáciou klobásy (z latinského botulus = klobása). Práve tie sa stali osudnými pre mnohých ľudí v 18. storočí, kedy hlavným zdrojom nákazy botulizmu boli práve chutné klobásky. Botulotoxín je preto nazývaný aj ako klobásový jed.

Zoznámte sa s botulotoxínom

Clostridium botulinum, sú najtoxickejšie prirodzene sa vyskytujúce látky, ktoré človek pozná. Už viac ako storočie je známe, že sú príčinou botulizmu, otravy pokazeným jedlom, ktorá vedie k celkovému ochabnutiu priečne pruhovaného svalstva vrátane hltanového a dýchacieho. Otrava spočíva v ochromení ich svalov – smrť nastáva zadusením. 

1 gram botulotoxínu by stačil na usmrtenie 20 000 ľudí.

Mudr. Antonín Polách

Za posledných 40 rokov však vedci premenili tento jed na účinný a bezpečný liek na liečbu mnohých ochorení v prípade, ak sa užíva v správnych dávkach. 

Botox ako farmaceutický produkt sa aplikuje prevažne injekčne na klinické a kozmetické použitie. Liečba botoxom využíva purifikovaný a silne zriedený botulínový neurotoxín. Liečba sa podáva len v lekárskom prostredí a je zvyčajne dobre tolerovaná, hoci sú pozorované občasné vedľajšie účinky.

Vedeli ste, že? Botulotoxín sa dostal do pozornosti po zosadení Saddáma Husajna, keď vyšetrovatelia našli v Iraku nádobku na lieky s baktériou Clostridium botulinum.

Objavenie botoxu v kozmetike bola čistá náhoda

Doktorka Jean Carruthersová z Kanady zohrala kľúčovú úlohu vo vývoji dnešného kozmetického priemyslu – bola priekopníčkou kozmetického použitia botoxu už v 80. rokoch, spolu so svojím manželom dermatológom Alastairom.

Dr. Jean bola oftalmologičkou a prvýkrát použila botox u pacientov s blefarospazmom, čo je stav, ktorý spôsobuje kŕče svalov, ktoré nútia zatvárať očné viečka. Raz si jedna z jej pacientiek s blefarospazmom všimla, že liečba zjemnila aj vrásky na jej tvári.

Manželia Carruthersoví začali klinickú skúšku, aby preskúmali tento náhodný objav. Za prvú „obeť“ padla ich recepčná, ktorej úspešne vyhladili vrásky a nový objav v lekárskej kozmetike bol na svete. Po mnohých klinických štúdiách s viacerými autormi sa popularita botoxu rozrástla a stala sa najbežnejšie vykonávanou kozmetickou procedúrou na svete.

Ako to, že botox má schopnosť vyhladiť vrásky? Jednoducho. Aplikáciou botoxu do oblasti vrások je prerušený kontakt nervu a svalu, ktoré potom prestávajú reagovať na podnety. Tým sa vrásky neprehlbujú a čiastočne aj vyhladia. Vrások sa ale nezbavíte navždy, postupom času (približne 4 – 6 mesiacov) sa botox vstrebe a vrásky sú opäť tam, kde boli.

Nadmerné potenie? Pomôže botox

Botox nenašiel svoje využitie len v estetickej medicíne, ale lekári ho používajú v malých dávkach aj na liečbu rozličných zdravotných problémov, vrátane:

  • dystónie – jedná sa o mimovoľné svalové kŕče, ktoré spôsobujú krútivé, trhavé pohyby alebo vytváranie nezvyčajných pozícií tela,
  • blefarospazmu – spomínané nadmerné žmurkanie očí,
  • hemifaciálneho spazmu – zášklby svalstva v okolí oka alebo v polovici tváre,
  • nadmerného potenia/hyperhidróze – postihuje dlane alebo podpazušie a môže sa zlepšiť aplikáciou botulotoxínu do oblasti kože.

Ďalej sa botox môže použiť pri trase rúk alebo hlasiviek, pri nadmernom slinení, v prípade hyperaktívneho močového mechúra, ale aj pri chronickej migréne.

Možné vedľajšie účinky

Medzi najčastejšie vedľajšie účinky sú zaradené bolesť, opuch alebo modrina v mieste vpichu. Môžete mať aj príznaky podobné chrípke, bolesti hlavy a žalúdočnú nevoľnosť. Po aplikovaní by ste nemali vykonávať náročnú fyzickú aktivitu, hrozila by migrácia výplne.

Pri liečbe botulotoxínom vyhľadávajte len odborníkov – zlá aplikácia botoxu môže vyvolať symptómy podobné botulizmu – môže u vás dôjsť k slabosti svalov, problémom s dýchaním, rozprávaním či prehĺtaním, problémom s kontrolou močového mechúra či problémom s videním, preto si premyslite, akému odborníkovi sa do rúk zveríte.

Botox zostáva tam, kde bol injekčne aplikovaný, neputuje po tele. Nemá celotelový účinok. Niekedy sa však môže presúvať do vzdialenosti 3 cm od miesta, kde bol vstreknutý.

Pozor na konzumáciu domácich zaváranín

Potravinový botulizmus je závažné a potenciálne smrteľné ochorenie. Dobrou správou je, že je pomerne zriedkavé. Botulotoxíny sú prijímané prostredníctvom nesprávne spracovanej potravy, v ktorej baktérie alebo spóry prežívajú, potom rastú a produkujú toxíny.

K rastu baktérií a tvorbe toxínov dochádza vo výrobkoch s nízkym obsahom kyslíka. Stáva sa to najčastejšie v málo konzervovaných potravinách a v nedostatočne spracovaných, doma konzervovaných alebo balených potravinách.

Botulotoxín môžeme nájsť aj v konzervách zelených fazuliek, húb, repy, v rybacích konzervách a mäsových výrobkoch – šunke a klobáse. 

Ako predchádzať botulizmu?

Pri priemyselne vyrábaných konzervách je nebezpečenstvo pomerne malé. Najlepšia prevencia sa zakladá na nepožívaní konzerv, ktoré majú vydutý obal. Rovnako to platí pre potraviny sterilizované v sklených pohároch, ktoré majú netesné a vyduté viečka.

Najväčšie riziko predstavujú doma sterilizované potraviny a potraviny vyrobené z kontaminovaných surovín (mäso, zelenina). Botulotoxín môže byť zničený teplom, preto by mali byť takéto potraviny pred konzumáciou krátko prevarené.

Pri prevencii voči výskytu botulizmu nezabúdajte na nasledovné:

  • dôsledné čistenie mäsa, zeleniny, ovocia a ostatných surovín, ktoré sú určené na konzervovanie, 
  • pri výrobe konzerv dodržiavajte sterilizačné teploty a časy, to sa osobitne týka vyrábaných mäsových a zeleninových konzerv v domácich podmienkach 
  • uskladňujte konzervované potravinové výrobky pri nízkych teplotách a len po dobu minimálnej trvanlivosti,
  • uchovávajte potraviny a jedlo pri teplotách pod 4 °C,
  • prevárajte rizikové potraviny, pretože botulotoxín je termolabilný.

Text: carrutherscosmetic.com, www.who.int, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9339823/, Marek Kajan. 2022. Očami farmácie, eotazky.sk, www.svps.sk

Obrázky: Pixabay


Prečítajte si aj nasledovné články:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: