Aj mraznička patrí k spotrebičom, ktoré nám vedia ušetriť čas, aj peniaze. Viete však, čo do nej patrí a čo nie?
Nakupovať vo väčších objemoch sa často javí ako výhodné a rozumné. Ale len za predpokladu, že dokážete pokrmy uchovať tak, aby nestratili nič zo svojej kvality či čerstvosti.
Zopár praktických rád
- Potraviny skladujte vo vákuových vreckách. Ideálne bude, ak ich aj zatavíte. Ušetríte miesto v zásuvkách a navyše sa pokrm neznehodnotí. Druhou možnosťou sú vákuové dózy.
- Vrecká alebo dózy vždy popíšte, čo sa týka obsahu, objemu, ale aj dátumu uskladnenia.
- Obsah vyberajte chronologicky podľa dátumu vloženia.
S poistením W dobrom domov predchádzate aj znehodnoteniu potravín
Ako dlho?
Dobre uzavretá zelenina či ovocie vydržia celú sezónu – hovädzie, divina či kuracie mäso 10 mesiacov, ryby 4 mesiace, bravčové pol roka, mleté mäso 3 mesiace, údeniny 2 mesiace.
TIP: Vákuovo balené údeniny môžete skladovať počas doby trvanlivosti aj v chladničke.

Poistite si spotrebiče v domácnosti
Mrazničkové tabu
- Nikdy do mrazničky nevracajte to, čo už raz bolo rozmrazené! Týka sa to hlavne mäsa, a to všetkých druhov.
- Mrazenie nesvedčí ani väčšine mliečnych výrobkov – mlieku, tvarohu, smotany, jogurtov, mäkkým a taveným syrom. Zhrudkovatejú. Výnimkou sú iba tvrdé syry – napríklad parmezán.
- Vajíčka v škrupine môžu v chladničke vybuchnúť. Dajú sa ale mraziť extra – v dózach oddelené bielka a žĺtka.
- Bublinkové nápoje (šumivé vína, pivo, nealko) znesú v mraze iba pár hodín, potom hrozí ich explodovanie.
- Všetky druhy zeleniny, ktoré obsahujú vysoký podiel vody, sa na mrazenie nehodia. Uhorky, cukety aj rajčiny zmenia v mrazničke konzistenciu aj chuť. To isté platí aj pre surové zemiaky.
- Hríby – svedčí im skôr sušenie. Pokiaľ ich chcete skladovať v mrazničke, treba ich predtým podusiť.
Čo s pečivom?
V tomto prípade platí pravidlo – radšej v mrazničke ako v chladničke. V mraze vydrží aj pol roka. V chladničke je vysoká relatívna vlhkosť, pečivo tu má tendenciu plesnivieť. Ak sa rozhodnete pre mrazovú alternatívu, pečivo musí byť vychladnuté, inak by sa zaparilo a splesnivelo. Chlieb je ideálne skladovať naporciovaný a vyberať po krajcoch podľa potreby.

Text: JAGA, Foto: SHUTTERSTOCK