Únava, smútok, či podráždenosť. Trpíte „čiernym psom“?

Doba čítania: 7 minutes

Prepadá vás v posledných dňoch mrzutá nálada? Kratšie a temnejšie zimné dni predstavujú pre mnohých ľudí výzvu pre duševné zdravie. U niektorých môže sychravé počasie viesť k sezónnej afektívnej poruche (SAD), ktorá je formou depresie. Celosvetovo trpí na depresiu, nazývanou aj  ,,čierny pes“ až 300 miliónov ľudí a čísla neustále stúpajú.

Máte pocit, že vám uniká radosť zo života a aktivity, ktoré ste predtým s radosťou robili, vám už naďalej neprinášajú potešenie? Možno trpíte jednou z najrozšírenejších porúch nálad na svete – depresiou. Dobrou správou je, že pomoc existuje.

Pod depresiou si predstavte čierneho psa, ktorý vám je neustále v pätách. Je s vami na každom kroku. S tou správnou pomocou dokážete pred ním prestať utekať, spoznať ho, naučiť ho pár trikov, dovoliť mu, aby niečo naučil nás a možno sa nám ho podarí aj skrotiť.

,,Nemáte sa za čo hanbiť, jedinou hanbou je zmeškať život.

Na Slovensku sa na všetky afektívne poruchy (kam zaraďujeme aj depresiu) lieči 2 % populácie, najvyšší výskyt je vo vekovej skupine 55-74, potom 35-54 ročných.


Keď už život nedáva žiaden zmysel

Depresia je duševná porucha, ktorá počas života postihne takmer každého štvrtého človeka. Liga za duševné zdravie charakterizuje depresiu ako stav prázdna, beznádeje, často sprevádzaný stratou chuti do života. Depresia je bolesť, zúfalstvo, strach či silný pocit, že život nemá žiadny zmysel aj napriek tomu, že v skutočnosti môžete viesť šťastný a vyrovnaný život.

Sprevádzajú ju tiež príznaky ako strata záujmu o činnosti, ktoré vám predtým robili radosť, spomalené fungovanie a rozprávanie, veľmi silná únava, krátky prerušovaný spánok v noci a naopak nadmerná spavosť cez deň.

Mení sa tiež chuť k jedlu, prejedanie, strata chuti do jedla a následná zmena hmotnosti, či už priberanie, alebo chudnutie. Často sa tiež objavujú myšlienky na samovraždu.

Depresia však predstavuje závažný zdravotný problém, ktorý môže vzniknúť aj bez konkrétnej príčiny alebo byť neprimeraným dôsledkom dlhodobého smútku. Tento stav vyžaduje odbornú liečbu.

Ako ,,vzniká“ depresia?

Stresujúce udalosti 

Depresívna epizóda môže vypuknúť po traumatickej udalosti, ako je napríklad úmrtie blízkej osoby, rozvod alebo strata práce.

Psychologické a sociálne faktory 

Biologické príčiny depresie majú často dedičný základ, no zmeny v mozgu spôsobujú aj psychologické faktory (spôsob vysporiadania sa so stresom, nával negatívnych myšlienok).

Psychické príznaky depresie

Depresia sa prejavuje najmä zmenami nálad, prežitkami a psychickými stavmi:

Smútok alebo zlá nálada: Väčšinu dňa sa cítite smutný, prázdny alebo bez nádeje. Tento pocit je stály alebo sa objavuje v určitých momentoch dňa a je spojený s pocitom emočnej prázdnoty.

Strata záujmu alebo potešenia: Strácate záujem o aktivity, ktoré vás predtým bavili, ako sú koníčky, spoločenské aktivity alebo fyzický kontakt.

Pocity beznádeje alebo pesimizmu: Máte pocit, že sa situácia nikdy nezlepší a že nič nemá zmysel.

Pocity viny, bezcennosti alebo neschopnosti: Sebahodnotenie klesá a cítite vinu za veci, ktoré nie sú vo vašej kontrole.

Zvýšená úzkosť alebo nervozita: Pociťujete vnútorné napätie, nervozitu alebo podráždenosť.

Zmeny v myslení: Ťažko udržíte pozornosť a máte problémy s rozhodovaním v bežných situáciách, čo vedie k pocitu bezradnosti.

Myšlienky na smrť alebo samovraždu: Objavujú sa pasívne myšlienky na smrť alebo v závažnejších prípadoch samovražedné myšlienky, ktoré môžu viesť až k plánovaniu samovraždy.

Zmeny správania: Dištancujete sa od rodiny a priateľov. Stratili ste záujem o sociálne aktivity, môže sa pridružiť aj zanedbávanie osobnej hygieny a starostlivosti o seba.

Telesné prejavy depresie

Okrem psychických príznakov sa depresia môže prejavovať aj fyzickými problémami. Medzi najčastejšie fyzické prejavy patria:

Zmeny v chuti do jedla a hmotnosti: Depresia často vedie k strate chuti do jedla a úbytku hmotnosti, ale môže sa objaviť aj nadmerný príjem potravy.

Poruchy spánku: Typické sú nespavosti, najmä ranného typu, čo znamená prebúdzanie sa skôr, než je pacient zvyknutý. Na druhej strane sa môžu vyskytnúť aj iné poruchy spánku, vrátane nadmernej spavosti.

Únava a nedostatok energie: Pociťujete vyčerpanie alebo stratu energie aj po minimálnom fyzickom alebo psychickom úsilí.

Telesné bolesti a problémy: Časté sú bolesti hlavy, svalov, kĺbov alebo iné nevysvetliteľné telesné problémy bez zrejmej príčiny.

Spomalenie alebo nepokoj: Môže sa objaviť spomalenie pohybu alebo reči.

Zmeny v tráviacom systéme: Vyskytujú sa problémy ako zápcha, hnačka alebo iné tráviace ťažkosti, ktoré nie sú spojené s iným zdravotným stavom.

Zmeny v menštruačnom cykle: U žien môže nastať nepravidelnosť alebo zmena v menštruačnom cykle.

Jesenná depresia ? Nie je to len fáma

SAP (Seasonal affective disorder) je emocionálna porucha, ktorá sa najčastejšie vyskytuje u ľudí vo veku od 20 do 40 rokov, hoci sa občas objavuje aj u detí. Ženy touto poruchou trpia oveľa častejšie.

,,Sezónna afektívna porucha je verejnosti skôr známa ako jesenná depresia. V manuáloch však nie je vedená ako samostatná diagnóza, väčšinou sa zaraďuje pod depresiu s tým, že depresívne príznaky prichádzajú len v určitom období so zmenou počasia,“ vysvetlilo združenie Liga za duševné zdravie. Od iných foriem depresie sa líši tým, že sa opakovane vyskytuje v určitom období, po ktorom príznaky vymiznú.

Príznaky sezónnej afektívnej poruchy

  • Celý čas sa cítite unavený alebo máte ťažkosti so spánkom. Pocit únavy vám sťažuje vykonávanie bežných činností. 
  • Vaša chuť do jedla sa zmenila a uprednostňujete sladkosti a jedlá bohaté na sacharidy. Zaznamenávate aj prípadne priberanie na váhe. 
  • Cítite sa skleslo a bez nádeje. 
  • Ste často podráždení.
  • Pociťujete napätie a stres, aj keď nie sú opodstatnené.
  • Unikáte pred ľuďmi alebo aktivitami, ktoré vás kedysi tešili. 
  • Stratili ste záujem o fyzický kontakt.

Aj keď sa u vás tieto príznaky objavia, neponáhľajte sa s vlastnými závermi. Sezónna afektívna porucha je vážnou formou depresie, ktorú musí diagnostikovať lekár. Tieto body vnímajte ako počiatočné impulzy toho, že niečo nie je v poriadku, a mali by ste sebe venovať potrebnú starostlivosť a pozornosť.

Budiš svetlo

čo stojí za príčinou sezónnej depresie? Odborníci sa zhodujú, že hlavným dôvodom je nedostatok prirodzeného svetla – slnečných lúčov. Keď nemáme dostatok slnka, v našom tele prebiehajú nasledujúce procesy: 

  • Hladina serotonínu a dopamínu (hormónov zodpovedných za našu pozitívnu náladu) klesá. 
  • Narušuje sa náš biorytmus – kratšie dni zvyšujú produkciu spánkového hormónu melatonínu, čo vedie k väčšej únave a zhoršenej kvalite spánku. 

Ako si zlepšiť náladu?

Či už ide o prechodnú jesennú skleslosť alebo sezónnu afektívnu poruchu, existuje niekoľko spôsobov, ako si môžete pomôcť a cítiť sa lepšie.

1. Hýbte sa – športujte alebo sa prechádzajte. Obujte si tenisky a vydajte sa na krátky beh. Pokiaľ vám to vaša práca dovoľuje, vyjdite na čerstvý vzduch počas obednej prestávky a spravte si menšiu vychádzku po okolí. Štúdia z roku 2018 dospela k pozoruhodným výsledkom: ľudia, ktorí vykonávali nejakú formu pohybu, mali o 43 % menej dní zlého duševného zdravia.

 „Zdá sa, že aj samotná chôdza len trikrát týždenne dáva ľuďom lepšie duševné zdravie, ako keby sa nehýbali vôbec,“ povedal autor štúdie Adam Chekroud, asistent profesora psychiatrie na Yale University.

  • 2. Vystavujte sa svetlu – ideálne tomu prirodzenému, zo slnka. Počas zimných mesiacov je slniečka menej a preto môžete siahnuť po žiarovkách s plnospektrálnym osvetlením, ktoré sa najviac podobá dennému svetlu.
  • 3. Konzumujte veľa zeleniny a ovocia – zamyslite sa nad tým, či je vaša strava vyvážená. Vyhnite sa veľkým dávkam alkoholu, ktoré nepochybne môžu vyvolať depresiu, keď pominie bezprostredné uvoľnenie.

Depresia je náročná, ale zvládnuteľná. Zoberie vám časť života, no nie celý život. Ak máte pocit, že vy, alebo niekto vo vašom okolí trpí depresiou, obráťte sa na odborníkov. Pomoc existuje.

Text: RedakciaVdobrom.sk, Pilulka.sk, Hedepy.sk, Dusevnezdravie.sk, TASR.sk, CNN.com

Obrázky: Shutterstock, Pixabay


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: