1000 a 1 autosedačka. Ako vybrať tú správnu?

Doba čítania: 7 minutes

Trh ponúka množstvo autosedačiek a mnohí sa už strácame v ich funkciách a inteligentných vlastnostiach. Viete aký je rozdiel medzi normami ECE R44/04 a ECE 129 a prečo treba sedačku vymeniť po 5 rokoch? Podľa čoho sa rozhodnúť, po ktorej autosedačke pre dieťa siahnuť? Správnym výberom dokážete ochrániť vášho potomka pred vážnym úrazom v prípade nehody.

Hovorí vám niečo slovné spojenie paradox výberu? Ide o stav mysle, ktorý ako prvý opísal psychológ Barry Schwartz. Tvrdí, že viac možností prináša menšiu pravdepodobnosť, že budeme konať a že budeme menej spokojní s naším konečným rozhodnutím. S toľkými skvelými možnosťami, ktoré máme na výber, viníme sami seba a často ľutujeme cesty, ktoré sme nevybrali.

Ak do vyhľadávača zadáte autosedačka pre dieťa, zobrazí sa vám viac ako tisícka výsledkov. Ktorú si vybrať? Ktorá bude pre moje dieťa najviac vyhovujúca? Ktorá je najlepšia z hľadiska pomeru ceny a výkonu? Zdanlivá sloboda výberu sa premení na stres a úzkosť. S našimi tipmi sa už viac nemusíte zapotiť pri výbere autosedačky.

Siahnite po i-Size

Detské autosedačky sa hodnotia v simulačných testoch z hľadiska ich bezpečnosti v prípade nárazu. Používať sa môžu iba tie autosedačky, ktoré spĺňajú normy: ECE R44/04 a ECE R129.

ECE R44/04 je staršia norma, ktorá berie do úvahy hmotnosť dieťaťa, naopak, pre novú normu R129 je rozhodujúca výška dieťaťa.

Nová norma ECE R129 je známa aj ako i-Size. Norma bola zavedená v roku 2013 s cieľom zvýšiť bezpečnosť detí v autách. Okrem čelného a zadného nárazu musí i-Size autosedačka prejsť aj testom bočného nárazu, čo poskytuje vyššiu úroveň ochrany. Zároveň tieto autosedačky musia byť vybavené systémom ISOFIX, ktorý znižuje riziko nesprávneho ukotvenia detskej autosedačky.

Od 31.8.2024 nie je možné predávať detské autosedačky štandardu R44/04, ale je možné ich riadne používať ešte 8 rokov, takže nie je potrebná ich výmena.

Porovnanie dvoch noriem autosedačky

Porovanie noriem
Zdroj: Brendon.sk

Dvakrát meraj, raz kupuj

Pri výbere detskej autosedačky je dôležité, aby si ju dieťa vyskúšalo. Len pri odskúšaní môžete vidieť, či ste si vybrali autosedačku, ktorá vyhovuje rozmerom dieťaťa. Je dôležité, aby dieťa malo počas jazdy maximálny komfort v autosedačke. Ešte viac to platí, ak v nej cestuje niekoľko hodín na dlhých trasách.

Príliš tvrdé sedačky budú dieťa po chvíli tlačiť a o to viac sa bude snažiť zo sedačky čím skôr dostať von. Úlohu pri výbere sedačky môže hrať aj budúci výhľad z okna počas jazdy.

Dieťa nesmie byť v sedačke príliš naobliekané. Ak by malo na sebe zimnú bundu alebo overal, pás mu nesedí priamo na tele a v prípade nárazu ho neochráni tak dôkladne ako bez bundy. 

Ani dlhá, ani široká

Aby bola detská autosedačka schopná zabezpečiť stabilitu aj v prípade zrážky, musí byť bezpečne pripevnená a musí mať na to dostatočný priestor. Pred zakúpením sedačky sa uistite, že autosedačka sa veľkosťou hodí do vášho auta.

Ak autosedačka zo sedadla príliš visí, predstavuje nebezpečie v prípade zrážky, pretože v dôsledku síl spôsobených zrážkou sa môže sedačka prevrátiť.

Ak chcete veľkú rodinu s najmenej tromi deťmi, tiež je veľmi dôležité, koľko miesta zaberie detská autosedačka. Existujú širšie a užšie modely. Keď už vopred viete, že chcete veľkú rodinu, mali by ste venovať pozornosť šírke detskej sedačky.

PZP na pár klikov. Výhodnejšie, rýchlejšie, digitálne. Ak si uzavriete PZP ešte dnes, ste zapojený do súťaže o kvalitné pneumatiky. Mám záujem o PZP.

Vek a hmotnosť dieťaťa

  • TRIEDA 0: Deti do 1 roku majú cestovať v aute pripútané v autosedačke otočenej proti smeru jazdy. Ak je autosedačka na prednom sedadle, vypnite predný airbag spolujazdca.

Svalstvo novorodencov je ešte veľmi slabé, v prípade kolízie sa musí sila vyvinutá na bábätko čo najviac zmierniť. Najlepším spôsobom ochrany novorodenca pred zranením je, ak cestuje otočené v protismere jazdy. Rôzne nárazové testy ukazujú, že dieťa cestujúce v protismere jazdy je pri čelnom náraze v oveľa väčšom bezpečí ako dieťa cestujúce v smere jazdy. Pri cestovaní v protismere jazdy je riziko poranenia hlavy a krku o päťkrát menšie.

Patria sem sedačky v hmotnostnej kategórii 0 – 13 kg. Podľa najnovšej normy i-Size (ktorá berie ohľad na výšku, nie na váhu dieťaťa) kategória 0 – 13kg zodpovedá kategórií 40 – 83 cm.

  • TRIEDA 1: Pre dieťa do veku 3 rokov môžete zvoliť autosedačku z kategórie 9 – 18 kg.

Používať ju budete až kým vaše dieťa z nej nevyrastie. Je pre neho vhodná dovtedy, kým horný okraj sedačky je nad úrovňou jeho uší. Podľa normy i-Size kategória 9 – 18 kg zodpovedá kategórií 76 – 105 cm.

  • TRIEDA 2/3: V triede 2 ide o váhu dieťaťa 15 – 25 kg, čo zodpovedá veku do 7 rokov.

V triede 3 ide o váhu dieťaťa 22 – 36 kg, čo zodpovedá veku do cca 12 rokov. Podľa i-Size sa jedná o výšku dieťaťa od 100 do 150 cm.

Nad 12 rokov, prípadne pri výške nad 150 cm už môže byť dieťa pripútané pomocou bezpečnostného pásu auta tak ako dospelý človek.

Na podsedák zabudnite

,,Podsedák bez opierky nezabezpečuje pre menšie deti správne uchytenie bezpečnostného pásu a ochranu hlavy v prípade bočného nárazu,“ vysvetlil prevádzkový riaditeľ spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Martin Tichý. Spoločnosť poskytuje služby v oblastiach certifikácie, inšpekcie a vzdelávania.

Bočné nárazy sú podľa TÜV SÜD Slovakia zodpovedné za 20 percent smrteľných zranení detí v aute. V kamenných aj internetových obchodoch sa však stále predávajú podsedáky aj bez opierky, pri ktorých výrobca a predajca uvádza, že sa môžu používať pri deťoch od 15 do 36 kilogramov či od troch do 12 rokov.

Upevnenie detských autosedačiek

Dnes existujú dva typy upevnenia:

  • detské autosedačky s ISOFIX,
  • klasické detské sedačky, ktoré je možné upevniť bezpečnostným pásom v aute.

ISOFIX

ISOFIX je pevný upevňovací bod namontovaný na sedadlách vozidla, na ktorý je možné pripevniť detskú autosedačku.

Riešenie ISOFIX sa stalo tak populárnym, že od februára 2013 musí mať každé novo vyrobené auto upevňovací bod ISOFIX so spodnými a hornými pásmi.

Bezpečnostný pás

Hoci nejde o špecifickú vlastnosť detskej autosedačky, predsa ide o veľmi dôležité hľadisko. V prípade autosedačiek upevniteľných s bezpečnostným pásom sa bezpečnostný pás používa na stabilné zaistenie a pridržanie na mieste.

Dĺžka bezpečnostných pásov nie je rovnaká, líši sa v závislosti od modelu auta. Preto je dôležité vedieť, či je bezpečnostný pás automobilu dostatočne dlhý na to, aby upevnil zvolenú detskú autosedačku.

Kedy je čas vymeniť detskú autosedačku?

  • Keď už hlavička dieťaťa trčí z detskej autosedačky – v takom prípade detská autosedačka už neposkytuje dostatočnú ochranu hlavičky dieťaťa.
  • Ak sa vnútorný bezpečnostný pás už nedá zapnúť.
  • Ak sa vnútorný pás, t. j. najvyššia poloha vlastného bezpečnostného pásu detskej autosedačky začína pod ramenom dieťaťa. Pri detskej autosedačke správneho rozmeru je detský bezpečnostný pás niekoľko centimetrov (asi 2 – 4 cm) nad ramenom dieťaťa.

Aj autosedačky majú svoj ,,dátum spotreby“

Autosedačky, rovnako ako mnohé potraviny, môžu byť po uplynutí doby použiteľnosti potenciálne nebezpečné. Výrobné normy sa v priebehu rokov menia, technológie napredujú a dokonca aj plasty sa časom rozpadávajú. Ani tie najkvalitnejšie autosedačky nie sú odolné voči veku. Časom materiály strácajú pevnosť, pružnosť a zvyšuje sa riziko, že pri náraze sa poruší. Preto je dôležité aby sedačka nebola staršia ako päť rokov.  

„V prvom rade odporúčam, aby rodičia kupovali nepoužité autosedačky z osvedčených predajní. Tovar z internetových bazárov či s nejasnou históriou nemusí pri autonehode dostatočne ochrániť pasažiera. To sa takmer určite deje u sedačiek, ktoré sú opakovane vystavené dynamickým silovým účinkom. Na prvý pohľad ani expert nemusí spoznať, že autosedačka má vplyvom nárazu oslabené kľúčové bezpečnostné komponenty,“ vysvetľuje Martin Tichý.

Text: RedakciaVdobrom.sk, TASR.sk, Brendon.sk, Aladdin.sk, Feedo.sk, Unitedlife.sk

Obrázky: Shutterstock, parents.com


Prečítajte si aj:

V dobrom

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: