Ubytovanie zadarmo? Vyskúšajte Couchsurfing!

Doba čítania: 6 minutes

Hľadáte spôsob, ako neminúť na dovolenku všetky svoje úspory a zároveň zažiť dobrodružstvo? Prípadne máte vo svojom príbytku priveľa miesta a ste ochotní raz za čas poskytnúť prázdnu posteľ alebo gauč vášnivým cestovateľom? Couchsurfing naberá na popularite aj na Slovensku. Či už si ubytovanie hľadáte, alebo ho ponúkate, zaregistrujte sa ešte dnes. Verte, že na vás čaká množstvo zážitkov.

Názov „Couchsurfing“ vznikol kombináciou anglických slov „couch“ (pohovka) a „surfing“ (surfovanie). Tento termín opisuje myšlienku cestovateľov, ktorí „surfujú“ z jednej pohovky na druhú, teda bývajú u rôznych hostiteľov počas svojho cestovania zadarmo.

Surfovanie v obývačke?

Couchsurfing je globálna komunita cestovateľov a hostiteľov, ktorí ponúkajú pre cudzincov stráviť noc v ich príbytku bezplatne. Couchsurfing funguje na báze sociálnej siete, presne tak ako napr. Facebook, či LinkedIn. 

Ľudí spájajú rôzne spoločné záujmy, ako napríklad ochota ubytovať celkom neznámych ľudí vo svojich domoch, poukazovať im mesto, pohostiť ich a v neposlednom rade cestovať úplne rovnakým, možno pre niektorých trochu bláznivým spôsobom.

Pred vycestovaním určite nezabudnite na cestovné poistenie. Poistenie W dobrom došli ponúka bezplatné Asistenčné služby dostupné 24/7. Poistite sa do 5 minút TU.

Niečo z histórie…

Prvýkrát bol termín Couchsurfing použitý v roku 1999, keď Casey Fenton, zakladateľ Couchsurfingu, dostal nápad na vytvorenie platformy po tom, čo si sám cez email zabezpečil ubytovanie u miestnych obyvateľov počas svojej cesty na Island.

Táto skúsenosť ho inšpirovala k tomu, aby vytvoril globálnu komunitu, ktorá by umožnila cestovateľom nájsť bezplatné ubytovanie a spoznať miestnych ľudí. Platforma oficiálne vznikla v roku 2004 a odvtedy sa stala obľúbeným nástrojom pre cestovateľov hľadajúcich rôzne zážitky.

Hlavnou výhodou Couchsurfingu je, že poskytuje bezplatné ubytovanie, čo výrazne znIŽuje náklady na cestovanie.

Ako funguje Couchsurfing?

1. Registrácia

  • Registrácia: Vytvorte si účet na webovej stránke alebo v mobilnej aplikácii Couchsurfing. Vyplňte svoj profil s informáciami o sebe, svojich záujmoch, cestovateľských skúsenostiach a čo môžete ponúknuť ako hostiteľ alebo čo hľadáte ako hosť.
  • Dôležité sú aj fotografie a podrobné informácie, ktoré budú pôsobiť dôveryhodne a príťažlivo pre potenciálnych hostí alebo hostiteľov.

2. Vyhľadávanie a kontaktovanie hostiteľov

  • Vyhľadávanie: Použite vyhľadávací nástroj na nájdenie hostiteľov vo vašej destinácii. Môžete filtrovať výsledky podľa rôznych kritérií, ako sú dostupnosť, hodnotenia a záujmy.
  • Po nájdení vhodného hostiteľa mu pošlite správu s predstavením seba a svojich plánov. Buďte konkrétni a uveďte, prečo by ste chceli zostať práve u nich.

3. Samotný pobyt

  • Dohodnutie pobytu: Ak hostiteľ súhlasí, dohodnite sa na detailoch pobytu, ako je dátum príchodu, dĺžka pobytu a očakávania počas vášho pobytu.

Výhody Couchsurfingu

  • Bezplatné ubytovanie
  • Jedinečné zážitky: Couchsurfing vám umožňuje spoznať miestnych obyvateľov a ich kultúru zblízka, čo vedie k hlbšiemu porozumeniu cudzích kultúr.
  • Jazykové zručnosti: Možnosť zlepšiť svoje jazykové zručnosti prostredníctvom komunikácie s miestnymi ľuďmi.
  • Nové priateľstvá: Couchsurfing vedie aj k vzniku nových priateľstiev, ktoré môžu trvať celý život.

Janka, študentka z Bratislavy si na vlastnú kožu vyskúšala „surfovanie na gauči“ a so svojimi zážitkami sa podelila aj s nami 🙂

„Počas prázdnin som sa rozhodla cestovať po Európe. Aby som ušetrila peniaze a spoznala nových ľudí, rozhodla som sa využiť Couchsurfing, o ktorom mi povedal spolužiak.“

Jankinou prvou zastávkou bol Paríž. Vytvorila si profil na stránke couchsurfing.com, pridala pár fotiek a rozpísala sa o svojich záujmoch a nadchádzajúcich plánoch. „Starostlivo som si vyberala hostiteľov, čítala ich recenzie od ostatných surférov a nakoniec som sa dohodla s Thomasom, mladým Parížanom s výbornými hodnoteniami.“

„Do Paríža som pricestovala večer. Thomas mi poslal presné inštrukcie, ako sa dostať k jeho bytu, a dokonca ma počkal na najbližšej stanici metra. Moja izba vyzerala skôr ako taká kutica s rozťahovacím gaučom, ale ja som bola spokojná.“

Nasledujúce ráno Thomas Janke pripravil typické francúzske raňajky – čerstvé bagety, croissanty, brie s džemom. Navštívili spolu Eiffelovu vežu, Louvre a Montmartre. „Bolo skvelé mať miestneho sprievodcu, ktorý mi ukázal aj skryté poklady mesta, o ktorých turisti často nevedia,“ dodala Janka.

Celý zážitok bol fantastický – nielenže som videla Paríž z inej perspektívy, ale našla som si aj nového priateľa. Couchsurfing určite odporúčam každému, kto chce cestovať inak, spoznať miestnu kultúru a zažiť autentické stretnutia s ľuďmi.

Zdroj: Jankin súkromný archív

Pripravte svoje bývanie

Vytvorte pohodlný a čistý priestor

  • Postel, gauč, pohovka: Pripravte posteľ alebo pohovku s čistými obliečkami, vankúšmi a prikrývkami. Uistite sa, že sú pohodlné a v dobrom stave.
  • Súkromie: Ak je to možné, zabezpečte hosťom určitý stupeň súkromia, napríklad záves, paraván alebo samostatnú izbu.

Zabezpečte základné potreby

  • Hygiena: Pripravte čisté uteráky, mydlo, šampón, toaletný papier a ďalšie hygienické potreby. Uistite sa, že kúpeľňa je čistá a dobre udržiavaná.

Upracte a zorganizujte byt

  • Čistota: Pred príchodom hostí dôkladne upracte svoj byt. Zabezpečte, aby boli kuchyňa, kúpeľňa a obývačka čisté a upravené.
  • Úložný priestor: Poskytnite hosťom miesto na uloženie ich osobných vecí, napríklad poličku, vešiak alebo skriňu. Uteráky sú príjemné plus.

Informujte hostí o pravidlách domácnosti

  • Domáce pravidlá: Vysvetlite hosťom pravidlá domácnosti, napríklad ohľadom fajčenia, hlučnosti, používania kuchyne a kúpeľne. 
  • Prístup: Informujte hostí, ako sa dostanú do bytu a poskytnite im kľúče, ak je to potrebné.
  • Mapa a návody: Majte po ruke mapy a odporúčania využívania verejnej dopravy, nezabudnite na informácie o miestnych atrakciách, reštauráciách a obchodoch.
  • Wifi: Zdieľajte s cestovateľmi heslo na wifi, aby mohli hostia zostať v kontakte so svojimi blízkymi a naplánovať si svoje aktivity.

Bezpečnosť

  • Poistenie: Skontrolujte, či máte vhodné poistenie pre prípad nepredvídateľných udalostí. Predsa len, do svojho príbytku vpustíte niekoho, koho vôbec nepoznáte, a preto je lepšie zabezpečiť svoju domácnosť pred akoukoľvek škodou.
  • Či už vám hosť niečo pokazí, nebodaj vám niečo zmizne, vďaka poisteniu W dobrom domov od Wustenrot máte zabezpečenú komplexnú ochranu domácnosti.

  • Cennosti: Uložte svoje cenné veci na bezpečné miesto, napríklad do trezoru, uzamykateľnej skrinky alebo aspoň mimo dohľadu. Dajte si pozor, aby vaše pasy, rodné listy, zmluvy a iné dôležité dokumenty boli bezpečne uložené.

  • Referencie: Pred potvrdením pobytu si dôkladne prečítajte referencie potenciálnych hostí. Vyberajte si hostí s pozitívnymi hodnoteniami od iných hostiteľov. Buďte opatrní pri zdieľaní osobných informácií so svojimi hosťami, pokiaľ ich dobre nepoznáte.

Text: Tututravel.eu, Couchsurfing, RedakciaVdobrom.sk

Obrázky: Pixabay


Prečítajte si aj:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: