Ako cestovať low budget?

Doba čítania: 7 minutes

Cestovanie vás nemusí stáť majland a určite nepotrebujete vyhrať v lotérii, na to, aby ste precestovali svet. Zostavili sme niekoľko osvedčených tipov, ktoré vám pomôžu naplánovať si dovolenku s obmedzeným rozpočtom. Nebojte sa stráviť noc v hosteli, či stopovať popri krajnici, vytvoríte si tak nezabudnuteľné zážitky a ušetríte množstvo financií.

Spontánne cestovanie je skvelé, ak máte dostatok času a peňazí. Ak však cestujete s obmedzeným rozpočtom, prvá vec, ktorú musíte urobiť, je všetko do detailov premyslieť a vymyslieť. To však neznamená, že potrebujete presný itinerár hodinu po hodine, ale mali by ste mať aspoň predstavu o tom, ako dlho strávite v každom meste alebo krajine. Neponechať detaily na náhodu znamená menej neočakávaných výdavkov. 

Cestujte mimo sezóny

Vyhnite sa dovolenkám počas školských prázdnin – vtedy cestovný ruch zvyšuje ceny, aby využil rodiny, ktoré môžu cestovať len počas týchto týždňov. Pokiaľ viete byť dátumovo flexibilní, cestujte v máji, júni alebo v septembri. Hotely a letecké spoločnosti mimo dovolenkovej sezóny častokrát svoje ceny znižujú, aby i počas tohto obdobia prilákali turistov.

Vymeňte luxus za zážitky

Vymeňte drahé hotelové suity za izby v hosteloch. Zdieľanie izby prirodzene znižuje náklady na ubytovanie a taktiež ponúkajú príležitosť stretnúť sa so zaujímavými a inšpiratívnymi ľuďmi. 

Výber správneho hostela je kľúčový pre príjemný a hlavne bezpečný pobyt. Pri rozhodovaní venujte pozornosť niekoľkým základným faktorom. Prvým z nich je poloha. Je dôležité, aby bol hostel blízko hlavných atrakcií, verejnej dopravy a aby sa nachádzal v bezpečnej oblasti. 

Recenzie sú ďalším dôležitým aspektom. Prečítajte si ich na stránkach ako Hostelworld, TripAdvisor alebo Booking.com. Recenzie vám môžu poskytnúť realistický pohľad na čistotu, atmosféru a služby hostela. Skúsenosti iných hostí vám môžu pomôcť vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam.

Cena a služby sú tiež rozhodujúcim faktorom. Pozrite sa, čo je v cene zahrnuté. Niektoré hostely ponúkajú raňajky, Wi-Fi či dokonca bezplatné aktivity. 

V populárnych destináciách je lepšie si miesto rezervovať vopred, aby ste predišli nepríjemnostiam a zabezpečili si miesto v hosteli, ktorý vám vyhovuje. Pred rezerváciou si zistite platobné podmienky, ako sú storno podmienky a aké spôsoby platby hostel prijíma. 

Zmena plánov? S poistením storna cesty vám neprepadne ani cent za zaplatenú dovolenku. Poistite sa online na W dobrom došli (wuestenrot.sk).

Zoznam vecí, ktoré nemôžu chýbať vo vašej batožine

  • Zámok: Mnoho hostelov ponúka skrinky, ale nemusí poskytovať zámky. Vezmite si z domu zámok, aby ste si svoje osobné veci mohli bezpečne uschovať. Vždy si zamykajte svoje veci do skrinky a v žiadnom prípade nenechávajte cennosti bez dozoru.
  • Osobná hygiena: Vezmite si vlastné toaletné potreby- nezabudnite uterák a žabky do sprchy.
  • Adaptér: Ak cestujete do krajiny s iným typom zásuviek, nezabudnite na adaptér.
  • Spánkové pomôcky: Štuple do uší a masku na spanie určite oceníte, ak budete v spoločnej izbe, kde má každý cestovateľ rozličné spánkové návyky. Niektorí môžu mať jet-lag, iní zas nahlas chrápať. 

V spoločnom ubytovaní rešpektujte ostatných. Uvedomte si, že hostel je spoločenské prostredie. Dodržujte nočný kľud, nebuďte príliš hluční a rešpektujte osobný priestor ostatných. Udržiavajte poriadok vo svojej izbe, ale aj v spoločných priestoroch. 

Ďalšími skvelými alternatívami sú webové stránky ako AirBnB a Couchsurfing, kde si jednoducho rezervujete voľnú izbu v dome alebo byte miestneho človeka.

Zdieľané ubytovanie vám ušetrí veľkú časť rozpočtu a zároveň vám umožní autentický záber skutočného života v meste. Považujte svojho hostiteľa za svojho vlastného, ​​osobného sprievodcu. Domáci vám vie určite poskytnúť množstvo tajných tipov na najlepšie reštaurácie a miesta, ktoré by ste si počas svojej návštevy nemali nechať ujsť. 

Správne sa pobaľte

Uistite sa, že máte so sebou všetko potrebné, aby ste nemuseli nič kupovať v destinácii, kde sú ceny navýšené o prirážku. Vyhnite sa nákupom na letiskách a v hotelových obchodíkoch. Majte so sebou pre istotu aj základné lieky. 

Bez ohľadu na to, kam mierite, vezmite si aspoň jedny dlhé nohavice a nepremokavú bundu, počasie vie byť veľmi nepredvídateľné.

Nikdy neviete na akých ľudí narazíte počas vašich ciest. Asistenčné služby k cestovnému poisteniu vám pomôžu vyriešiť aj prípady, akými sú krádež batožiny či osobných vecí.

Stravovanie – lacno a chutne!

Ušetriť na strave počas dovolenky je možné pomocou niekoľkých jednoduchých stratégií. Prvým krokom je zvoliť ubytovanie s kuchynkou, čo vám umožní pripraviť si vlastné jedlá. Táto možnosť je oveľa lacnejšia ako stravovanie sa v reštauráciách.

Ďalším dôležitým krokom je nakupovanie v miestnych obchodoch a na trhoch. Nákup potravín na miestnych trhoch alebo v supermarketoch je lacnejšia alternatíva k stravovaniu sa vonku. Navyše, týmto spôsobom ochutnáte miestne špeciality za nižšie ceny. Lokálne produkty môžu byť lacnejšie a často aj chutnejšie, preto sa skúste zamerať na sezónne ovocie a zeleninu.

Vyhnite sa reštauráciám v turistických oblastiach, kde sú ceny často vyššie, a vyhľadajte miesta, kde jedávajú miestni obyvatelia. Jedlo z miestnych bufetov a bistier je často chutné, autentické a lacné, hoci je potrebné dbať na hygienu a kvalitu jedla.

Dve za cenu jedného: Cestovné poistenie získate ako benefit k životnému poisteniu. Vyskladajte si svoje životné poistenie TU.

Príprava piknikov je ďalší skvelý spôsob, ako ušetriť. Kúpte si čerstvé pečivo, syry, ovocie a zeleninu a urobte si piknik v parku alebo na pláži. Ak máte raňajky zahrnuté v cene ubytovania, využite ich naplno. Dobre sa nasýťte, aby ste vydržali až do neskorého obeda.

Cestujte v utorok

Ak môžete, cestujte v utorok. Ceny za letenky v strede týždňa sú nižšie, pretože k víkendovým spojom sa pridáva prémia a taktiež strávite menej času pri odbavovacích pultoch a pri bezpečnostnej kontrole. Nízkonákladové letecké spoločnosti sú vhodné na krátke lety a majú lacné ponuky. Ak plánujete víkendový výlet, snažte sa zbaliť veci do príručnej batožiny.

Vyskúšajte stopovať

Cestovanie stopom je lacný spôsob, ako preskúmať svet, stretnúť zaujímavých ľudí, zažiť jedinečné dobrodružstvo a ,,vzrúšo“.

Prvým krokom je výber trasy. Naplánujte si trasu vopred a vyhnite sa nebezpečným oblastiam. Pri zastavovaní áut vyberte správne miesto, kde je bezpečné zastaviť auto a kde vodiči môžu ľahko zastať. Odpočívadlá, benzínové pumpy a výpadovky sú ideálne.

Ukážte, že stopujete, zdvihnutím palca alebo použitím tabuľky s názvom vašej destinácie. Je dôležité mať so sebou základné vybavenie, ako sú mapa, nabitý mobilný telefón, nabíjačku a power banku, vodu a jedlo. Reflexné vesty a baterka sú nevyhnutné pre prípad, ak budete stopovať v noci. 

Informujte niekoho o svojom pláne a pravidelne ho kontaktujte. Môžete používať aplikácie na sledovanie polohy. Nikdy nenastupujte do auta, ak sa necítite bezpečne. Dôverujte svojim inštinktom a ak máte zlý pocit, zdvorilo odmietnite ponuku a počkajte na ďalšiu príležitosť. Ak je to možné, cestujte minimálne vo dvojici. 

Usmievajte sa, aby ste vodičom ukázali, že ste priateľskí a bezpeční. Aj keď ste už v aute, je slušné nadviazať small talk. Ak ale osoba, ktorá vám zastavila, nemá veľmi chuť na rozhovor, musíte to rešpektovať.

Využite Blablacar – platformu pre zdieľanú jazdu, ktorá spája vodičov s voľnými miestami v aute s cestujúcimi. Ide o formu spolujazdy, kde vodiči zdieľajú náklady na cestu s pasažiermi, čo umožňuje obom stranám ušetriť peniaze. Zaregistrujte sa, vyhľadajte dostupné jazdy a dohodnite sa s vodičom na podrobnostiach.

Nezabudnite sa poistiť

V zahraničí by sme sa nemali spoliehať iba na európsky zdravotný preukaz, pretože tento platí len v štátnych zdravotníckych zariadeniach, v súkromných nie je akceptovaný.

V takomto prípade si budeme musieť za niektoré zdravotné úkony priplatiť a v mnohých prípadoch sú to nemalé finančné čiastky. Preto je vhodné zvážiť uzatvorenie cestovného poistenia, ktoré dokáže poskytnúť komplexnejšiu ochranu a širší prístup k lekárskej starostlivosti v prípade zdravotných problémov v zahraničí.

S cestovným poistením W dobrom došli získate asistenčné služby ako bonus. „Našim klientom v zahraničí odporúčame využívať asistenčnú službu, vďaka ktorej získajú 24 hodinové odborné poradenstvo a podporu, čo môže veľakrát uľahčiť riešenie nečakaných situácií,“ radí Vladimír Jakúbek. Európsky preukaz zdravotného poistenia asistenčnú službu neposkytuje. 

Text: RedakciaVdobrom.sk, EF.com, Dobrodruh.sk

Obrázky: Pixabay, Shutterstock


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: