Alarm, kamera či mreže – ktorý spôsob ochrany bývania je najlepší?

Doba čítania: 5 minutes

Je čas dovoleniek a každý z nás túži po oddychu a relaxe. No čas dovoleniek pre zlodejov predstavuje ideálnu príležitosť na vykrádanie domov a bytov. Preto je dôležité venovať dostatočnú pozornosť zabezpečeniu vášho majetku pred odchodom na dovolenku. Kamera, bezpečnostný systém, video zvonček,… ktorá ochrana bývania je najviac spoľahlivá?

Pred odchodom na dovolenku treba podľa polície zabezpečiť obydlie kvalitnými mechanickými prostriedkami, ako sú kvalitné okná, dvere a zámky, mreže, zosilňujúce fólie na sklenené časti dverí a okien, bezpečnostné sklá či elektronické zabezpečovacie systémy, informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Kamerový systém

Nainštalujte si bezpečnostný kamerový systém a prepojte ho so svojím mobilom, aby ste mohli sledovať svoj domov aj z dovolenky. Inštaláciou senzorov vo vašej domácnosti bude bezpečnostný systém schopný rozpoznať pohyb alebo otvorenie dverí a okien. To aktivuje alarm, ktorý nielen upozorní susedov, ale pošle správu aj vašej poplašnej spoločnosti, ktorá v prípade narušenia upozorní políciu.

Poplašné systémy sú omnoho dostupnejšie, ako to bolo kedysi. Navyše, ponúkajú mnohé vymoženosti, ktoré by ste nečakali. Vedia vás kontaktovať pomocou správy alebo push notifikácie o nežiadúcom pohybe osôb, tzv. motion detection.

Aké konkrétne komponenty je potrebné kúpiť pre váš domáci bezpečnostný systém? To bude závisieť od vašej konkrétnej situácie. Rodinný dom si vyžaduje iné zabezpečenie, než byt.

Bezpečnostné kamery

Kamery sú pripojené k bezpečnostným aplikáciám, ktoré vám umožnia presne vidieť, čo sa deje vo vašom domove, aj keď ste stovky kilometrov ďaleko v hotelovej izbe.

Ak bezpečnostný systém zdeteguje pohyb a vy,  pomocou aplikácie vďaka živému záznamu z kamery zistíte, že sa v byte nachádza vlamač, môžete tak kontaktovať políciu, ktorá má možnosť okamžite neželaného návštevníka zadržať.

Smart kamery sú dostupné už od pár eur a predstavujú prehľad o tom, čo sa deje vo vašom príbytku.

Domáce IP kamery sú ideálne na občasné sledovanie domácnosti, či už potrebujete dohliadnuť na nehnuteľnosť počas dovolenky, alebo na domáceho miláčika, keď ste v práci. Tieto kamery majú väčšinou možnosť prepojenia na mobilný telefón cez rôzne aplikácie.

Video zvonček

Video zvonček je umiestnený tak, aby presne zachytil, čo sa deje na vašom prahu. Okrem toho však mnohé video zvončeky disponujú obojsmerným zvukom.

Obojsmerný zvuk vám umožňuje hovoriť s kýmkoľvek, kto vám zaklope na dvere – to vyvoláva dojem, že ste doma, aj keď s danou osobou komunikujete cez aplikáciu zo vzdialenej pláže.

Pred kúpou bezpečnostného systému zvážte tieto faktory:

  • Cena: Skontrolujte si náklady na samotné zariadenie, ale zvážte aj prípadné inštalačné poplatky.
  • Možnosti vybavenia: Rôzne druhy domácností vyžadujú rôzne nastavenia zabezpečenia. Urobte si zoznam toho, čo presne potrebujete a vyhľadajte spoločnosti, ktoré ponúkajú balíčky, ktoré budú vyhovovať vašim potrebám.
  • Inštalácia: Ubezpečte sa, že firma, ktorá vám predá bezpečnostné kamery, dokáže poskytnúť alebo odporučiť montérov, ktorí sú schopní systém nainštalovať.

Nezabúdajte na poistenie

Ešte pred odchodom na dovolenku skontrolujte všetky vodovodné kohútiky, prípadne úplne zastavte hlavný prívod vody i plynu. Vypnite aj elektrické spotrebiče. Nezabudnite si skontrolovať poistnú zmluvu, aby ste zistili, čo máte v prípade vlámania alebo inej nehody kryté. Poistenie majetku W dobrom domov ochráni vašu domácnosť aj cennosti v nej počas vašej neprítomnosti.

Svoj domov môžu ľudia podľa polície ochrániť aj tým, že sa nebudú chváliť nadštandardnými majetkovými pomermi a nebudú doma uschovávať väčšiu finančnú hotovosť. „Zapíšte si výrobné čísla drahej elektroniky a iných cenností v byte, aby polícia mohla v prípade krádeže tieto veci ľahšie nájsť a vrátiť,“ odporúča Polícia SR.

Kvalitné dvere a zámky

Kvalitné dvere a zámky sú základným prvkom ochrany domu alebo bytu. Vchodové dvere by mali byť vyrobené z pevného materiálu a mali by byť vybavené kvalitným zámkom, ideálne s cylindrickou vložkou s ochranou proti vyhmataniu a dovŕtaniu.

Investujte aj do prídavných zámkov, ako sú napríklad retiazky alebo závorové zámky.

Bezpečnostné okná

Najslabším článkom bezpečnosti domu sú okná. Vybavte ich bezpečnostnými fóliami, ktoré zabránia ich jednoduchému rozbitiu. Môžete zvážiť aj inštaláciu bezpečnostných mreží alebo roliet, ktoré poskytnú dodatočnú ochranu.

„Stretávame sa s prípadmi, kedy občania zabudnú zavrieť okno a nechajú ho otvorené na ‚vetračku‘ alebo zabudnú na okná v pivnici rodinného domu, špajze, toalety, strešné okno a podobne. Rada je jasná – zavrite všetky okná. Okná môžete spraviť ešte bezpečnejšími nalepením bezpečnostnej fólie,“ upozornila polícia.

Ak máte staršie okná, zvážte ich výmenu za moderné bezpečnostné okná. Ak vlastníte prízemné byty, prekryte okná mrežami. Pokiaľ vás výhľad ako z väznice neláka, dobrou správou je, že na trhu sú aj dverové, či okenné senzory, ktoré sa dajú napojiť na bezpečnostný systém a po ich neočakávanom otvorení sa spustí hlasný alarm.

Text: financnykompas.sk, TASR.sk, Securiapro.sk, RedakciaVdobrom.sk,

Obrázky: Pixabay, Shutterstock


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: