Jednoduchý návod ako na dovolenke nepribrať!

Doba čítania: 7 minutes

Ako si užiť dovolenku a zároveň nemať po týždni pri mori o ,,kilečko“ naviac? Nie je to nemožné! Kľúčom k úspechu je zachovať si ten správny balans, tvrdia odborníci.

Poznáte to. Náramok na zápästí, ktorý je vstupnou bránou do všetkých reštauračných zariadení v hotelovom komplexe. Neobmedzená konzumácia nápojov a jedál od výmyslu sveta. Je náročné odolať.

Nepokazte si to, na čom ste celý rok tvrdo ,,makali“ tým, že do seba na dovolenke nahádžete všetko, čo sa bude dať zjesť a ešte k tomu v prvý deň. Pokazený žalúdok a výčitky svedomia vám za to nestoja.

Najväčší omyl? Hladovať!

Je prirodzené, že mnohým sa počas horúčav nežiada jesť. Na tento stav si telo časom zvykne, preto je dobré prijímať pravidelnú stravu v malých množstvách, aj keď cez deň hlad nepociťujete. „Najväčšou diétnou chybou, ktorú môžete v lete urobiť, je zabúdať jesť, resp. mať niekoľkohodinové pauzy medzi raňajkami a obedom, prípadne obedom a večerou. Päť hodín bez jedla je dokonca horších, ako keď sa nárazovo prejete alebo zjete niečo „zakázané“, varuje profesionálny tréner Martin Barta.

Organizmus totiž počas horúcich dní míňa energiu vo zvýšenej miere na ochladzovanie, načo potrebuje cukor i dostatok tekutín.

Cvičiť či necvičiť?

Dovolenka má byť o oddychu. ,,Neznamená to ale, že musíme prestať cvičiť úplne. Stačí zaradiť krátke a efektívne tréningy, napríklad 20-minútový HIIT alebo ranný beh na pláži. Ak sa vám nechce cvičiť každý deň, skúste aspoň aktívne výlety – turistiku, plávanie, cyklistiku. Ja si na dovolenke dávam budík na 6:45 a idem behať na pláž alebo cvičiť. Na dovolenke sa mi dokonca vstáva a cvičí lepšie,“ tvrdí fitnes trénerka Lucia Mokráňová.

Zahrajte si plážový volejbal, tenis, golf či vyskúšajte populárny paddleboarding. Možností na dovolenke je plno. Prípadne sa vydajte na dlhú prechádzku, nenáročnú túru alebo objavujte mesto po vlastných. Hotelový rezort ponúka rôzne druhy športov, ktoré organizujú animátori – zacvičte si aquaerobic, zumbu, jógu, beach volejbal – spálite nemalé množstvo kalórií a ešte sa aj výborne zabavíte.

Pokiaľ nemáte chuť (alebo čas) na fyzickú aktivitu na dovolenke, nenúťte sa do športu. Nebuďte v strese, pokiaľ sa vám nedarí navštíviť posilňovňu v hoteli. Po návrate z dovolenky si nechajte ešte 2-3 dni na aklimatizáciu a potom sa pomaly pustite do zabehnutého stravovacieho a cvičebného režimu.

Až 60% Slovákov trpí obezitou

Nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie a nezdravá strava môžu spôsobiť rozličné chronické ochorenia. Pokiaľ si počas týždňovej/ dvojtýždňovej dovolenky nezacvičíte a nebudete si vedieť ustrážiť jedálniček, tak sa pravdepodobne nič vážne neudeje. Pozor si však dajte na to, aby váš pokles fyzickej aktivity a prejedanie na dovolenke nepretrvávali a neprerástli do obezity – choroboy, ktorou trpí až 60% Slovákov (TASR.sk).

Obezita je chronické metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje zvýšeným ukladaním telesného tuku. Nadváha je medzistupňom medzi normálnou telesnou hmotnosťou a obezitou, ktoré sú stanovené parametrom BMI (Body Mass Index). Ak je výsledná hodnota 30,0 a viac, hovoríme o obezite. Spozornieť a upraviť životosprávu však treba už v čase, keď je výsledná hodnota BMI v rozmedzí od 25,0 po 29,9. V tomto štádiu hovoríme o nadváhe – predstupni obezity.

Následky obezity a nadváhy

Obezita u detí a dospelých zvyšuje riziko nasledujúcich zdravotných stavov:

  • Diabetes 2. typu.
  • Problémy s dýchaním – astma a spánkové apnoe.
  • Problémy s kĺbmi – osteoartritída.
  • Žlčové kamene a ochorenie žlčníka.
  • Vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol, ktoré sú rizikovými faktormi vzniku srdcových chorôb. Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtnosti na Slovensku. Poistenie W dobrom život zahŕňa aj kritické ochorenia, akými sú srdcovo-cievne choroby, nádorové či neurologické choroby. Poistite sa online TU a náklady na liečbu v súvislosti s kritickým ochorením neplatíte.

Dospelí s obezitou majú vyššie riziko mŕtvice, mnohých typov rakoviny, predčasnej smrti a duševných chorôb, ako je klinická depresia a úzkosť.

Postrach s názvom bufetové stoly

Ak máte zabezpečenú stravu a na výber z jedál zo švédskych stolov, určite si vždy nakladajte jedlo postupne. Nezabúdajte, široký výber jedla tam bude každý deň, preto nemusíte ochutnať všetko hneď v prvý deň.

Naozaj si nepotrebujete dať na raňajky pečivo, šunku, párky a ešte aj omeletu z troch vajec a zajesť to ovocím…, počká to na vás do ďalšieho dňa 😊.

Náhla zmena plánov? S poistením storna cesty vám neprepadne ani cent za zaplatenú dovolenku. Poistite sa online na W dobrom došli (wuestenrot.sk).

Pozor si treba dávať na dezerty – často vyzerajú lepšie ako chutia a sú plné stužených tukov. Ak sa počas týždňa jeden – dvakrát prejete alebo zjete niečo nezdravé, hlavne nepanikárte. Ak sa stravujete pravidelne, telo túto zmenu ocení „nakopnutím“ metabolizmu.

Doprajte si veľa čerstvej zeleniny. Najväčšie plus all-inclusive stravy, je obrovský výber kvalitnej chutnej zeleniny. A práve v tomto letnom čase je skvelé zásobiť naše telo všetkými vitamínmi a minerálmi, ktoré bežne cez rok dostáva možno len v menšom množstve.

Odložte si do hotelovej chladničky (ak ju máte na izbe) zdravé občerstvenie ako kvalitný jogurt, tvrdý syr, ovocie, zeleninu na horšie časy, kedy nebudete mať žiadne kvalitné jedlo k dispozícii.

Buďte na izbe zásobení trvanlivými potravinami, ako sú: orechy, semiačka, celozrnné sušienky, arašidové maslo, popcorn, nesladené cerálne tyčinky, ryžové chlebíky, celozrnné krekry, ktoré rýchlo zaženú váš hlad.

Nepite zbytočné kalórie

Určite vám nemusíme pripomínať, koľko zbytočných kalórií obsahujú miešané alkoholické koktaily. Vedeli ste, že Piňa Colada sa so svojím množstvom kalórií rovná porcii zdravého a vyváženého obeda?

Ak si predsa len nechcete odoprieť alkohol, skúste zvoliť nasledovné odľahčenejšie verzie.

  1. Vodka Soda – alkohol v kombinácii so sódovou vodou a citrónovou šťavou.
  2. Gin a Tonic – nahraďte obyčajný tonik diétnym tonikom – ušetríte tak 70 kcal.
  3. Mojito – nahraďte cukor umelým sladidlom.
  4. Skinny Piña Colada – namiesto kokosového mlieka použite kokosovú vodu.

Nezabúdajte, že všetky úrazy, škody na cudzom majetku spôsobené pod vplyvom alkoholu žiadna poisťovňa nepreplatí, a preto, aj na dovolenke, konzumujte alkohol zodpovedne.

Vyskúšajte miestnu kuchyňu

Chcete vyskúšať miestne špeciality? Smelo do toho! Aj tu síce platí staré známe všetko s mierou. Nepotrebujete sa prepchávať, len aby ste vyskúšali všetko, čo vám ponúknu. Vaše telo sa vám poďakuje, ak ho nebudete premáhať. Neprekračujte teda svoje zaužívané porcie jedla len preto, lebo ste na dovolenke.

Ak sa nachádzate na dovolenke pri mori, máte jedinečnú šancu dostať sa ku kvalitným rybám, ktoré nemuseli precestovať dlhé kilometre a byť hlboko zmrazené, aby ste si ich mohli kúpiť v obchode. Ryba je vhodná ako na obed, tak na večeru. Využite možnosť získania omega-3 a omega-6 mastných kyselín priamo zo zdroja. 

Zostaňte hydratovaní

Zdá sa, že je to taký klišé tip, však? Pri konzumácií jedla vonku s najväčšou pravdepodobnosťou konzumujete potraviny, ktoré boli veľmi solené a varené v spracovaných olejoch. Jedlá s vysokým obsahom soli spolu s alkoholom spôsobujú nadúvanie, zápal a zadržiavanie vody, s čím si hravo poradí dostatočne hydratovaný organizmus.

Počas dovolenky pite dostatočné množstvo vody – budete sa cítiť pohodlnejšie a na fotkách budete vyzerať lepšie 😊.

Bez cestovného poistenia ani na krok! W dobrom došli cestovné poistenie ochráni vás aj vašu rodinu, či už sa rozhodnete cestovať po Európe alebo objavovať iné svetadiely.

Doprajte si dostatok spánku

Kedy inokedy, keď nie na dovolenke máte možnosť dopriať si zaslúžený odpočinok? Prírastok hmotnosti je úzko spojený s nedostatkom kvalitného spánku a nedostatkom spánku všeobecne.

Nedostatok dobrého spánku – v kombinácii s alkoholom zvyšuje vašu túžbu po sacharidoch a vysokokalorických potravinách. Výsledkom sú pridané kalórie, nechuť hýbať sa, potreba vylihovať pri plážovom bare, čo v konečnom dôsledku znamená prírastok hmotnosti.

Text: Drmax.sk, RedakciaVdobrom.sk, Nutriadapt.sk, Nivy.com, Fitshaker.sk

Fotky: Pixabay.sk


Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: