Leto je ideálny čas na cestovanie a objavovanie nových chutí. Ak radi na svojich cestách objavujete netradičné kuchyne, určite oceníte návštevu miest, kde gastronómia hrá hlavnú úlohu. Pripravili sme pre vás prehľad najlepších letných destinácií, ktoré by nemali chýbať na zozname žiadneho milovníka dobrého jedla.
Niektorí cestovatelia si vyberajú svoju dovolenkovú destináciu na základe kultúrnych pamiatok, ktoré mesto ponúka. Iní sa pozerajú na mestá, v ktorých to ,,žije“ počas dňa aj noci a iní naopak túžia po dovolenke, kde si len vyložia nohy na lehátko a je o nich postarané.
Ale pre mnohých dovolenkárov je najzaujímavejšou časťou jedlo v destinácii. Sú to cestovatelia, ktorí sa v prvý deň cesty prebúdzajú nadšení zo všetkých kulinárskych špecialít, ktoré na nich čakajú – od rozľahlých trhov ponúkajúcich miestne pochúťky, cez pouličné jedlo do neskorých nočných hodín, až po luxusné reštaurácie, ktoré ponúkajú spolu s pokrmom aj zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnú.
Milujete jedlo? Možno ste foodies!
Magazín Time Out si spravil menší prieskum a zistil, ktorá dovolenková destinácia je snom každého foodies (človek, ktorý miluje jedlo a zaujíma sa o rôzne druhy jedál). Na prvom mieste v zozname sa umiestnilo talianske mesto Neapol – rodisko pizze.
Vydajte sa do malebného talianskeho mestečka zahrýznúť sa do poriadneho kúsku pizze Margherita, ochutnajte slávne neapolské ragù a nechajte si miesto aj na sladké sfogliatelle ako dezert.
Pre cestovateľov, ktorí chcú ochutnať autentickú pizzu v Neapole, Time Out navrhuje zamieriť do pizzerie Santa Maradona, ktorá sa nachádza v španielskej štvrti mesta.
Naša redakcia vytvorila vlastný rebríček krajín, ktoré musíte navštíviť, ak si potrpíte na kvalitnom a chutnom gastre. Nemusíte sa báť o prievan v peňaženke po dovolenke, nasledovné destinácie sú prispôsobené slovenskému rozpočtu, dokonca do viacerých destinácií sa dostanete priamym letom z Bratislavy či Košíc.
1. Bologna, Taliansko
Bologna je považovaná za gastronomické hlavné mesto Talianska. Mesto je známe svojimi tehlovými budovami, vežami a oblúkmi, ktoré poskytujú ochranu pred dažďom aj slnkom, takže sa nemusíte báť, že zmoknete, alebo naopak, zhoríte. Bologna je často nazývaná „La Grassa“ (Tučná) vďaka svojej bohatej kuchyni.
Toto musíte ochutnať!
- Tortellini: Cestoviny plnené mäsom alebo syrom podávané vo vývare (brodo).
- Tagliatelle al Ragù: Domáce cestoviny so slávnou Bolognese omáčkou, ktorá je vyrobená z hovädzieho mäsa, zeleniny a paradajok.
- Mortadella: Jemná saláma z bravčového mäsa s kúskami pistácií.
- Lasagne alla Bolognese: Tu snáď ani niet čo dodať, čerstvým lazaniam vytiahnutým z rúry odolá len málokto.
2. San Sebastián, Španielsko
San Sebastián, známy aj ako Donostia v baskičtine, je romantické prímorské mesto nachádzajúce sa v severnom Španielsku, v autonómnom spoločenstve Baskicko.
Mestečko je gastronomickým rajom, kde si môžete vychutnať jedlá svetovej úrovne. San Sebastián má jednu z najväčších koncentrácií michelinských reštaurácií na svete, na svoje si tak prídu aj tí, čo doslova slintajú po silnom kulinárskom zážitku.
Toto musíte ochutnať!
- Pintxos: Malé chuťovky podávané na chlebe, často zahŕňajúce morské plody, mäso a zeleninu. Vyskúšajte napríklad gildy (olivy, ančovičky a papričky) alebo txangurro (krabie mäso).
- Txuletas: Grilované hovädzie steaky, podávané s hrubozrnnou soľou.
- San Sebastian Cheesecake: Určite nevynechajte ani dezert, krémový cheesecake, ktorý sa pri servírovaní prelieva belgickou mliečnou čokoládou alebo pistáciovým nugátom.
Nadúvanie, bolesť brucha či ekzémy? Možno máte alergiu na lepok. Vďaka životnému poisteniu W dobrom život máte náklady na liečbu celiakie a Crohnovej choroby preplatené. Vyskladajte si životné poistenie podľa seba TU.
3. Lyon, Francúzsko
Lyon, tretie najväčšie mesto vo Francúzsku, je považované za kulinárske srdce krajiny. Mesto sa nachádza na sútoku riek Rhône a Saône a je známe svojou bohatou históriou, kultúrnym dedičstvom a vynikajúcou kuchyňou.
Historické centrum je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Počas návštevy nevynechajte ani trhy ako Les Halles de Lyon Paul Bocuse.
Toto musíte ochutnať!
- Quenelles: Knedličky vyrobené z mletého mäsa, rýb alebo hydiny, ktoré sa zmiešajú s choux cestom (používaným na výrobu profiterolov) a následne sa pošírujú vo vode alebo bujóne. Quenelles sa často podávajú so smotanovou omáčkou alebo rajčinovou omáčkou.
- Andouillettes: Klobásky z bravčového čreva, často podávané s horčicovou omáčkou. Tento jedinečný pokrm je známy svojou silnou vôňou a výraznou chuťou.
- Salade Lyonnaise: Pokiaľ budete mať chuť na niečo ľahšie, objednajte si šalát s opečenou slaninou, krutónmi a pošírovaným vajíčkom.
- Cervelle de Canut: Tradičný lyonský pokrm, ktorý doslova znamená „mozog tkáča“. Napriek názvu neobsahuje mozog – ide o krémový syr s cesnakom, bylinkami a korením, podávaný s chlebom alebo surovou zeleninou.
4. Lisabon, Portugalsko
Lisabon, hlavné mesto Portugalska, je známe svojou bohatou históriou, očarujúcou architektúrou a vynikajúcou gastronómiou. Nachádza sa na brehu rieky Tajo, kde sa rieka vlieva do Atlantického oceánu. Toto mesto, postavené na siedmich kopcoch, ponúka nádherné výhľady, úzke uličky a živú kultúru.
Zbalení, pripravení….nezabudli ste na niečo? Nezabudnite sa pred vycestovaním do zahraničia poistiť, aby vás čo i len návšteva lekára v zahraničí nevyšla draho. Poistite sa na www.wuestenrot.sk/w-dobrom-dosli.
Toto musíte ochutnať!
- Pastéis de Nata: Slávne portugalské koláčiky plnené krémovým pudingom a pečené do zlatohneda. Najznámejšie sú tie z cukrárne Pastéis de Belém.
- Sardinhas Assadas: Grilované sardinky.
- Caldo Verde: Tradičná portugalská polievka. Jej základnými ingredienciami sú kapusta, zemiaky, cibuľa, cesnak a portugalská klobása.
- Bifana: Sendvič s marinovaným bravčovým mäsom, často podávaný s horčicou alebo pikantnou omáčkou.
- Čerstvé morské plody, ako sú mušle, krevety, chobotnice a kraby, sú neoddeliteľnou súčasťou lisabonskej kuchyne.
6. Kodaň, Dánsko
Kodaň, hlavné mesto Dánska, je známe svojou modernou architektúrou, bohatou históriou, živou kultúrou a inovatívnou kuchyňou. Mesto na východnom pobreží ostrova Sjælland je považované za jedno z najlepších miest pre život na svete.
Toto musíte ochutnať!
- Smørrebrød: Tradičný dánsky sendvič s rôznymi prísadami, ako sú ryby, mäso, syry a zelenina, podávaný na ražnom chlebe.
- Frikadeller: Dánske mäsové guľky, často podávané s omáčkou, zemiakmi a zeleninou.
- Rødgrød med Fløde: Ľahký sladký dezert, ktorý sa skladá z bobuľového ovocia uvareného do hustého pyré a podávaného s krémom.
- Pølser: Párky predstavujú základ dánskeho street foodu – najčastejšie sa podáva v hot dogoch alebo s chlebom. Pølser má jemnú a šťavnatú textúru, s jemne korenistou chuťou.
Pokiaľ vám to budget dovoľuje, nevynechajte návštevu reštaurácie Noma, ktorá bola niekoľkokrát vyhlásená za najlepšiu reštauráciu na svete. V reštaurácií ponúkajú moderné a inovatívne jedlá s dôrazom na sezónne a lokálne suroviny.
7. Rhodos, Grécko
Rhodos, jeden z najnavštevovanejších gréckych ostrovov, je známy svojou bohatou históriou, krásnymi plážami a vynikajúcou kuchyňou. Nachádza sa v Egejskom mori a je súčasťou Dodekanézskych ostrovov. Ostrov ponúka kombináciu historických pamiatok a prírodných krás, tyrkysové more a neodolateľnú kuchyňu.
Toto musíte ochutnať!
- Pitaroudia: Cícerové fašírky, často ochutené bylinkami a koreninami.
- Loukoumades: Malé sladké šišky, poliate medom a posypané škoricou alebo sezamom.
- Kleftiko: Jahňacie mäso dusené s bylinkami a zeleninou, ktoré je tradične pečené v hlinených nádobách.
- Moussaka: Zapekané jedlo z vrstiev baklažánu, mletého mäsa a bešamelovej omáčky, podávané ako hlavné jedlo.
Text: RedakciaVdobrom.sk, CNN.sk
Obrázky: Scanpix Denmark, Pixabay