Zabudnite na spaľovacie motory: elektromobil šetrí vašu peňaženku aj prírodu. 

Doba čítania: 5 minutes

Elektromobily predstavujú inovatívne riešenie pre budúcnosť dopravy, ktoré je nielen ekologicky udržateľné, ale aj ekonomicky výhodné a technologicky pokročilé. Prečo dať zelenú elektromobilom? Investovanie do elektromobilov a ich infraštruktúry je podstatným krokom v boji proti klimatickým zmenám a v zabezpečení udržateľnej budúcnosti.

Hovorí vám niečo pojem trvalo udržateľná budúcnosť? Určite ste postrehli, že v posledných rokoch sa toto slovné spojenie spomína stále viac a viac. Čo to vlastne znamená? Trvalo udržateľná budúcnosť je koncept, ktorý sa zameriava na zabezpečenie dlhodobého blahobytu pre ľudstvo s ohľadom na našu planétu.

Určite ste už počuli meno Greta Thunberg, či hnutie Fridays for Future. Kľúčovými princípmi trvalo udržateľnej budúcnosti sú ochrana životného prostredia, ekonomická udržateľnosť, sociálna spravodlivosť a spomalenie globálneho otepľovania. Trvalo udržateľná budúcnosť sa dotýka rôznych oblastí:

  • energetiky,
  • dopravy,
  • poľnohospodárstva,
  • priemyslu,
  • mestského plánovania,
  • aj vašej domácnosti.

Cieľ spočíva v ochrane životného prostredia minimalizovaním negatívneho vplyvu ľudskej činnosti na prírodu a podpore zelených technológií a inovácií. Znižovanie emisií, využívanie obnoviteľných zdrojov energie a inovácie v recyklácii prispievajú k zdravšiemu okoliu. Každý môže prispieť k zelenej budúcnosti, napríklad aj výmenou auta za elektromobil.

Elektromobil

Elektromobil je definovaný ako dopravný prostriedok, ktorý používa elektrický motor ako svoju pohonnú jednotku. Tento termín zahŕňa elektrické automobily, elektrobicykle, skútre atď. Často sa používajú anglické skratky ako EV (Electric Vehicle – elektrické vozidlo) alebo BEV (Battery Electric Vehicle – batériové elektrické vozidlo).

Ako je to s poistením?

Rozdiely medzi klasickými vozidlami so spaľovacími motormi, hybridnými vozidlami a elektromobilmi sú len v kontexte havarijného poistenia.

Pri povinnom zmluvnom poistení nezáleží na type pohonu vozidla, pretože poisťovňa kryje škody spôsobené vozidlom. Avšak, pri havarijnom poistení sa zohľadňujú špecifické riziká elektromobilov, ako je napríklad porucha batérie.

,,Pri povinnom zmluvnom poistení nezáleží na type pohonu vozidla, pretože poisťovňa kryje škody spôsobené vozidlom.“

Wustenrot Slovensko

Výhody elektromobilu

Mať elektromobil prináša mnoho výhod, ktoré z neho robia atraktívnu voľbu pre jednotlivcov aj spoločnosť ako celok. Prečo je dobré vlastniť elektromobil?

Máte auto so spaľovacím alebo elektrickým motorom? Poisťujeme obe!

1. Nízke prevádzkové náklady

Elektromobily sú poháňané elektrinou, ktorá je zvyčajne lacnejšia ako benzín či nafta pre vozidlá so spaľovacími motormi. Navyše, vzhľadom na klesajúce zásoby ropy, sa predpokladá, že ceny palív budú stúpať, zatiaľ čo náklady na výrobu elektrickej energie sa budú s novými technológiami a rastúcim dopytom znižovať.

2. Jednoduchá údržba a cenovo dostupný servis

Elektromobily majú jednoduchšiu pohonnú jednotku než vozidlá so spaľovacími motormi – majú menej pohyblivých častí, ktoré sa môžu pokaziť alebo vyžadujú častú údržbu. To znamená, že ich údržba je lacnejšia a servisné náklady sú taktiež nižšie.

Využívanie zmluvných servisov prináša množstvo výhod.

3. Tichá prevádzka

Elektromobily sú známe svojou tichou prevádzkou, čo je pozitívum pre mnohých vodičov. Hluk môže byť zdrojom stresu, a preto mnohí ocenia pokojnú atmosféru elektromobilov. 

4. Vylepšené jazdné vlastnosti

Elektromobily majú výrazné výhody v jazdných vlastnostiach. Ich pohon umožňuje okamžitú dostupnosť maximálneho krútiaceho momentu v celom rozsahu otáčok, čo znamená, že majú lepšiu akceleráciu a pružné zrýchlenie.

Táto vlastnosť je veľmi výhodná pri predbiehaní. Väčšina elektromobilov je vybavená najnovšími technológiami, vrátane autonómnych funkcií a asistencie vodiča.

5. Spoľahlivý elektrický motor

Elektromotor sa skladá len z elektromagnetu a medeného vinutia, čo znižuje riziko porúch v porovnaní so zložitými spaľovacími motormi.

Elektromobil oceníte aj počas chladných dní. V zime im netreba zahrievať motor na potrebnú prevádzkovú teplotu. 

6. Možnosť využitia batérie ako záložného zdroja

Elektromobily môžete nabíjať doma cez noc, čo eliminuje potrebu návštevy čerpacích staníc. Verejné nabíjacie stanice sa tiež stávajú čoraz dostupnejšími a nájdete ich pomaly na každom rohu.

PZP už od 59 eur na rok máte za pár klikov.

Batérie elektromobilov môžu slúžiť aj ako záložný zdroj elektrickej energie pre domácnosti. Elektromobil môže byť v prípade výpadku elektriny v domácnosti využitý na poskytnutie núdzového prúdu. Okrem toho môže byť využitý na prenos elektriny do chalúp. 

7. Ekologická výroba

Technológie recyklácie batérií pre elektromobily sa neustále zlepšujú. Materiály z batérií, ako sú lítium, kobalt, nikel a iné, môžu byť recyklované a opätovne použité, čím sa minimalizuje ekologický dopad.

Pri výrobe elektromobilov sa stále viac uprednostňujú ekologické a recyklované materiály. Napríklad, časti interiéru a karosérie elektromobilu Nissan Leaf sú vyrobené z recyklovaných plastových fliaš, igelitových tašiek a dokonca aj zo starých autodielov a domácich spotrebičov.

Továrne, kde sa vyrábajú elektromobily, často využívajú obnoviteľné zdroje energie. Tesla plánuje zásobovať svoju továreň Gigafactory solárnou energiou získanou zo strešných solárnych panelov, ako aj energiou z vetra.

Takmer nulové emisie

Elektromobily neprispievajú ku globálnemu otepľovaniu v porovnaní s ostatnými vozidlami. Tým, že neprodukujú výfukové plyny, tak nepredstavujú záťaž pre planétu a ľudí. Elektromobily majú takmer nulové emisie a neprodukujú skleníkové plyny, čo prispieva k zlepšeniu kvality ovzdušia a zdravia ľudí. V dnešnej dobe predstavuje zlá kvalita ovzdušia vo veľkých mestách vážne zdravotné riziko.

V Hongkongu zomrelo minulý rok na následky respiračných ochorení, spôsobených vysokými emisiami 2 000 ľudí. Naopak, počas dopravných nehôd prišlo o život iba 122 ľudí. Emisie výfukových plynov majú negatívny vplyv nielen na dýchací systém, ale aj na ďalšie orgány, ako sú koža, tráviaci a obehový systém. 

Text: RedakciaVdobrom.sk, Nabijame.sk, MojElektromobil.sk

Obrázky: Pixabay


Prečítajte si aj:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: