Ktorý orgán by sme si mali aspoň raz do roka nechať vyšetriť? Srdce to nie je!

Doba čítania: 7 minutes

Žije s ním 60 miliónov ľudí na celom svete a až polovica z nich netuší, že toto ochorenie vôbec má. Reč je o zelenom zákale, ktorý vplyvom zvýšeného vnútroočného tlaku spôsobuje poškodenie zrakového nervu, čo môže viesť až k slepote. Včasná diagnostika a vhodná liečba však môžu odvrátiť stratu zraku. Koho sa zelený zákal týka?

Zelený zákal, inak nazývaný glaukóm, je vo svete po katarakte (sivý zákal) druhým najčastejším očným ochorením, ktoré spôsobuje slepotu, tá je však v tomto prípade nezvratná.

Pri glaukóme je dôležitá včasná diagnostika a vhodná liečba – ochorenie dokážu výrazne spomaliť. Poukázala na to viceprezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti Erika Vodrážková. Najlepšou prevenciou sú tak pravidelné prehliadky u očného lekára v intervale jedného až dvoch rokov.

Nenápadné ochorenie

Glaukóm sa vyvíja pomaly a bez alarmujúcich príznakov. Niekedy sa môžu objaviť neurčité symptómy ako bolesti hlavy, občasné poruchy videnia, pocit unavených očí, pocit tlaku v očiach. Ak pacient spozoruje trvalý výpad časti zorného poľa, ide už o štádium strednej až pokročilej formy glaukómu,“ priblížila Vodrážková.

Zelený zákal prichádza nenápadne a ak sa včas neodhalí a nelieči, môže mať fatálne následky. MUDr. Pavol Veselý, špecialista Očnej optiky VESELÝ, zdôrazňuje, že nebezpečenstvo tohto ochorenia spočíva v jeho nenápadnom a bezbolestnom nástupe. Ľudí, ktorí v dôsledku neliečeného zeleného zákalu prišli o svoj zrak, je viac ako 8,5 milióna.

Vidíte dúhu tam, kde nie je?

Najrizikovejšími faktormi pre vznik zeleného zákalu sú vek a genetická predispozícia. „Zelený zákal pomáha odhaliť meranie vnútroočného tlaku, odporúčame ho vykonávať počas preventívnych prehliadok od 40. roku života,” hovorí MUDr. Pavol Veselý.

„Ohrození sú predovšetkým tí, ktorí prekročili 40. rok života, no môže sa vyskytovať aj u mladších. Vo zvýšenej miere postihuje ľudí s cukrovkou, vysokým krvným tlakom či srdcovými ochoreniami a tiež u ľudí, ktorí majú toto ochorenie v rodinnej anamnéze.“

MUDr. Pavol Veselý

U malého percenta pacientov ochorenie začne ako záchvat prudkej bolesti (odborne nazývaný ako glaukómový záchvat) postihnutého oka a priľahlej časti hlavy. Bolesť je sprevádzaná hmlistým videním, červeným okom, chorý vidí farby dúhy okolo svetla, môže aj zvracať. Tento stav vyžaduje okamžitú medikamentóznu a ak je nevyhnutné, tak aj chirurgickú liečbu.

Najčastejšie príznaky glaukómu v závislosti od typu a štádia sú:

  • zahmlenie až zúženie zorného poľa,
  • strata priestorového videnia,
  • glaukómový záchvat,
  • zahmlené videnie,
  • svetloplachosť,
  • bolesti hlavy, najmä v oblasti očí,
  • nevoľnosť.

Životné poistenie W dobrom život vás ochráni aj v prípade oslepnutia. Vypočítajte si nezáväznú kalkuláciu tu.

Pozor na zvýšený tlak

Hlavnou príčinou vzniku glaukómu je vysoký vnútroočný tlak, ale faktorov, ktoré vznik ochorenia ovplyvňujú je viacero – napríklad úraz, porucha regulácie tvorby vnútroočnej tekutiny, upchatie odtokových kanálikov pre vnútroočnú tekutinu a niektoré lieky (kortikosteroidy).

Pri zvýšenom vnútroočnom tlaku sa vo vnútri oka neustále vytvára vnútroočná tekutina a jej nadbytok sa odvádza odvodnými kanálikmi umiestnenými medzi rohovkou a dúhovkou do cievneho riečiska oka. Ak je všetko v rovnováhe, vnútroočný tlak je normálny a oko funguje správne.

Ak sa pri nadbytku tekutiny jej odtok zhorší či zastaví, množstvo tekutiny vo vnútri oka sa začne zväčšovať. Oko je však umiestnené v malom a pomerne pevnom obale, a tak sa nemôže ani pri hromadení tekutiny žiadnym spôsobom zväčšiť – zvýši sa však vnútroočný tlak a ten potom poškodí zrakový nerv. Nemajte obavy, oko „vybuchnúť“ nemôže.

Prevencia je prvoradá

Už rodičia nám hovorili, že ak budeme jesť veľa mrkvy, tak nebudeme mať problémy so zrakom. A mali pravdu. Pri dodržiavaní správnej a vyváženej stravy bohatej na vitamíny dokážeme zmierniť a dokonca aj odvrátiť rozličné ochorenia.

Potrava pre oči

  • Vitamín A

Snáď najznámejšou látkou prospešnou pre oči je vitamín A. Sietnica potrebuje dostatok vitamínu A na to, aby premenila svetelné lúče na obrazy, ktoré vidíme. Vitamín A napomáha aj pri produkcii rodopsínu, čo je proteín, ktorý nám umožňuje vidieť pri slabom osvetlení. Prísun dostatočného množstva vitamínu A udržiava naše oči dostatočne vlhké, a tým zabraňuje pocitu suchého oka.

Do vášho jedálnička tak neváhajte pridať mrkvu, marhule, melón a sladké zemiaky (ktoré obsahujú 200 % dennej dávky tohto vitamínu). Zo živočíšnych zdrojov je to napríklad mlieko, pečeň či vajcia.

  • Vitamín C

Dobrým zdrojom vitamínu C sú citrusové plody, akými sú pomaranče, mandarínky, grapefruity a citróny, ale aj broskyne, červená paprika, paradajky a jahody.

  • Vitamín E a ryby s omega-3 mastnými kyselinami

Ďalším dôležitým antioxidantom je vitamín E, ktorý pomáha udržiavať bunky zdravé. Vitamín E nájdete v avokáde, mandliach a slnečnicových semienkach. Diéty bohaté na omega-3 mastné kyseliny zo studenovodných rýb pomôžu znížiť riziko vzniku očných ochorení. Medzi tieto ryby patrí losos, tuniak, sardinky, halibut a pstruh.

  • Zelená listová zelenina bohatá na luteín a zeaxantín

Luteín a zeaxantín sú antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v pigmentoch zelenej listovej zeleniny. Sú kľúčom k ochrane makuly, oblasti oka, ktorá nám poskytuje centrálne a najpodrobnejšie videnie. Rímsky šalát, kel, špenát, žeruchu, brokolicu a hrášok zaraďte do vašej každodennej stravy. Vajcia sú tiež dobrým zdrojom luteínu.

Precvičte si zrak

Počuli ste už o očnej joge? Vďaka očným cvikom dochádza k obnoveniu pôvodnej dĺžky svalov, ktoré sa bez tréningu skracujú, čo vedie k deformácii očnej buľvy. Cvičením očnej jogy sa môžete vyhnúť nepríjemnostiam so zrakom, a zároveň tým znižujete riziko vzniku krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti.

V prípade, že už nosíte dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky, cvičením zabránite pribúdaniu ďalších dioptrií. Cvičenie je vhodné aj pre tých, ktorí majú problémy s dvojitým videním, škúlením, tupozrakosťou, rozmazaným videním alebo trpia zvýšenou citlivosťou na svetlo.

Prvé výsledky uvidíte už po mesiaci pravidelného cvičenia

  1. Pohodlne sa usaďte, vystrite si chrbát, zavrite oči a zhlboka dýchajte. Pred cvikmi sa potrebujete najprv uvoľniť.
  2. Odporúča sa, aby ste sa cvičeniu venovali 4 – 8 minút denne. Spočiatku môžete cítiť v očiach napätie, ktoré však po pravidelnom tréningu zmizne.
  3. Ak sa cvičeniu budete poctivo venovať, prvé výsledky by sa mali dostaviť už do mesiaca – závisí to aj od poškodenia vášho zraku.
  4. Po určitom čase stačí, ak budete cvičiť minimálne 2 až 3-krát do týždňa.
  1. Pohyby do strán 

Najprv sa pozerajte čo najviac doprava a potom rovnakým spôsobom upriamte svoj pohľad doľava. Tento cvik zopakujte 4-krát na každú stranu.

Následne oči zatvorte a nechajte ich pár sekúnd oddýchnuť. Po krátkej pauze v cvičení pokračujte a tie isté pohyby znovu zopakujte 3-krát. Po týchto cvikoch sa vaše oči uvoľnia a budete vidieť viac do strán ako pred absolvovaním tréningu.

  1. Krúženie

Pozerajte sa pred seba a očami začnite krúžiť smerom doprava, nadol, doľava a späť. Následne zmeňte smer. Krúženie opakujte 4-krát a medzi jednotlivými cvičeniami si urobte menšiu prestávku.

  1. Žmurkanie

Váš pohľad upriamte na špičku nosa a žmurkajte. Potom zdvihnite ukazovák, zamerajte sa na jeho konček a znovu začnite žmurkať. Počas tréningu sa zadívajte približne 5 metrov pred seba a postupne, čo najďalej. So žmurkaním neprestávajte a pomaly sa vráťte do pozície ako na začiatku. Cvičenie opakujte 5-krát.

  1. Pohyb očami hore a dole

Pri tomto cvičení sa uvoľnite a nepohybujte hlavou ani obočím. Váš krk musí byť uvoľnený. Začnite tým, že očami budete pohybovať smerom nahor a snažte sa pozrieť na koreň nosa. Postupne presuňte svoj pohľad nadol. Najnižšie ako dokážete, aby ste cítili v svaloch oka napätie. Vďaka tomuto cvičeniu sa prekrvia vaše očné svaly a budete schopní pozrieť sa vyššie a nižšie než predtým. Urobte 6 opakovaní.

  1. Hodiny 

Sadnite si do miestnosti, kde máte umiestnené veľké hodiny a sledujte sekundovú ručičku. Na každom čísle zotrvajte pohľadom jednu sekundu. Tento cvik zopakujte aj v opačnom smere.

  1. Masáž očných svalov

Zatvorte si oči a zatnite päste. Ukazovacie prsty si priložte na očné buľvy a 3-krát si ich pomasírujte. Vaše päste následne umiestnite na spánky a s kĺbom ukazováka ich masírujte. Potom si päsťami pretrite aj oči. Tento cvik opakujte 3-krát.

Text: redakcia vdobrom.sk, TASR

Obrázky: Pixabay, TASR


Prečítajte si tiež

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Zostaňme v kontakte!

Nenechajte si ujsť dôležité novinky, inšpiratívne články či praktické témy zo sveta poistenia.
Prihláste sa k odberu noviniek a o všetkom sa dozviete ako prví.

Mohlo by vás zaujímať: