Recepty: vianočka pre začiatočníkov, domáca hrudka a baránok z pukancov

Doba čítania: 6 minutes

Veľká noc klope na dvere a vy nemáte nič prichystané pre šibačov? Priznajme si, nie všetci sme zdatní v kuchyni a nemáme čas stráviť pol dňa za sporákom. Prinášame vám jednoduché a rýchle recepty, ktoré ulahodia každému.

Nasledujúce recepty sú vhodné aj pre začiatočníkov, celiatikov, tých čo obľubujú mäso, ale aj tých čo dodržujú pôst. Pukancový baranček zas poteší vaše deti a po domácom vlašskom šaláte sa len tak zapráši.

Veľkonočná hrudka podľa Lenivej kuchárky

Ingrediencie:

  • 10 vajec
  • 700 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1-1,5 PL cukru

1. Do stredne veľkého hrnca s hrubším dnom nalejeme mlieko, pridáme vajcia štipku soli a cukor. Cukor pridajte podľa toho, ako veľmi sladkú hrudku chcete mať. Zmes zohrievame pri vyššej teplote a šľaháme stolným mixérom až do jemného snehu.

Tip: vajíčka si rozbite v poháriku po jednom, aby ste neskôr nemuseli „loviť“ z mlieka škrupinky.

2. Keď sa nám podarí vyšľahať sneh, mixér odložíme a pokračujeme v miešaní, tentokrát vareškou. Miešame, až sa nám začnú v zmesi tvoriť hrudky a srvátka (žltá tekutina).

Chvíľku ešte miešame, aby hrudiek bolo viac, a následne celú zmes precedíme cez väčšie sitko, ktoré sme vystlali gázou alebo tenkou plátennou utierkou. Počkáme pár minút a následne hrudku v gáze/utierke vytvarujeme do tvaru gule, zviažeme a necháme odkvapkať. Hrudku odporúčame zavesiť na cca 4 hodiny alebo na celú noc, aby odtiekla všetka prebytočná tekutina.

Následne hrudku odložíme do chladničky a podávame s údeným a cviklou s chrenom, kde vynikne jej jemná chuť.

Vajcia so šunkovou penou

Jednoduchý a rýchly recept, ktorý vás zachráni, keď k vám prídu neohlásení šibači. Zaručene ulahodíte im chuťovým bunkám a dodáte im množstvo energie.

Ingrediencie (4 porcie) :

  • 4 vajcia
  • 100 g šunky
  • 50 g smotany
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 malé sladkokyslé uhorky
  • petržlenová vňať
  • 30 g postrúhaného chrenu
  • 1-2 listy hlávkového šalátu

1. Vajcia uvarené natvrdo po dĺžke prekrojíme a žĺtok vyberieme. Šunku najemno zomelieme a vyšľaháme so smotanou a maslom. Do zmesy pridáme vybraté žĺtky a postrúhaný chren. Penu ochutíme soľou, mletým čiernym korením a dobre premiešame.

2. Pomocou vrecúška s ozdobnou trubičkou alebo lyžičkou jednotlivé polovičky vajec naplníme šunkovou zmesou. Vajcia ozdobíme kúskom uhorky a zelenou petržlenovou vňaťou. Pod každé vajce môžeme položiť list hlávkového šalátu.

Jednoduchá veľkonočná vianočka

Nasledujúci recept je s použitím bezlepkovej múky, ktorá je určená pre celiatikov, ale určite vám zachutí aj keď nemáte precitlivenosť na lepok. Prípadne môžete použiť aj obyčajnú hladkú múku.

Životné poistenie W dobrom kryje aj celiakiu! Spravte si nezáväznú kalkuláciu tu.

Ingrediencie:

  • 500 g bezlepkovej múky
  • 2 ČL múky svätojánskeho chleba (karobová múka) – do obyčajného cesta s hladkou múkou nepridávame
  • 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
  • 80 g cukru
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 60 g sušených marhúľ
  • 220 g mäkkého masla
  • 3 PL med
  • 1 vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • 0,5 ČL soli
  • tuk na vymastenie formy
  • 2 PL smotany

1. Do misky preosejeme múku, uprostred urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, posypeme trochou cukru, zmiešame s trochou mlieka a necháme prikryté kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.

2. Marhule nakrájame na malé kocky. Zmiešame 140 g masla a med a zmes dáme do malej nádoby. Do predpripraveného cesta pridáme vajce, soľ, zvyšný cukor, mlieko a zvyšné maslo, vymiesime do hladka a necháme ešte 20 minút kysnúť.

3. Do cesta vmiešame marhule a rozdelíme ho na 3 časti. Vytvoríme z nich 3 rovnomerné pramene, ktoré spletieme do vrkoča, vložíme do vymastenej formy (dĺžka 30 centimetrov) a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Pokiaľ nemáte čas na pletenie vrkočov, cesto môžete vložiť aj do formičky na biskupský chlebíček.

4. Vyšľaháme žĺtok so smotanou, potrieme tým vianočku a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 25 až 30 minút dozlatista.

Veľkonočnú vianočku necháme vychladnúť na mriežke, nakrájame na plátky a podávame s medovým maslom.

Vlašský šalát

Ingrediencie ( 8 porcií)

  • 3 kyslé uhorky
  • 2 cibule
  • 200 g salámy
  • 2-3 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 malá konzerva sterilizovaného hrášku
  • 1 pohár majonézy
    Na zálievku:
  • 2 PL octu
  • 1 PL oleja
  • 2 PL kečupu
  • 3 PL obyčajnej horčice

1. Všetky suroviny na zálievku dáme do hrnca, premiešame a necháme zovrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť.

2. Do misky si nakrájame nadrobno uhorky, cibuľu, salámu a vajcia. Pridáme scedený hrášok, zalejeme vychladnutou zálievkou a majonézou. Všetko dobre premiešame a podávame s chrumkavým pečivom.

Pukancové huňaté barančeky

Pukancové ovečky potešia aj vaše ratolesti a každého, koho nimi ponúknete. Na recept môžete použiť aj domáce pukance, alebo ich môžete kúpiť v supermarkete.

Ingrediencie ( 10 kusov)

  • 1 vaječný žĺtok
  • 2 PL smotany
  • 4 PL ovocnej nátierky s marhuľami/ jahodami/ ľubovoľným ovocím
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 50 g pukancov
  • 20 cukrových očiek na zdobenie

1. Rúru zohrejeme na 180 °C (rúru s vrchným a spodným ohrevom na 200 °C).

Žĺtok vyšľaháme so smotanou, ovocnú nátierku zmiešame s teplou vodou (1 PL). Z lístkového cesta vykrojíme 10 veľkých (priemer približne 7 cm) a 10 malých (priemer približne 4 cm) kruhov.

2. Zo zvyšného cesta vykrojíme 20 uší a 20 nožičiek. Veľké kruhy z cesta poukladáme v malých odstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkovo-smotanovou zmesou a ku každému kruhu pritlačíme 2 nožičky.

Menšie kruhy z cesta napojíme na veľké kruhy tak, aby nám vznikli hlavičky, trochu ich pritlačíme, potrieme žĺtkovo-smotanovou zmesou, na každú hlavu následne napojíme 2 uši. Takto pripravené ovečky pečieme 10 až 15 minút. Potom ovečky potrieme ovocnou nátierkou, pukancami, cukrovými očkami a podávame.

Dobrú chuť!

Text: redakcia vdobrom.sk

Foto: Pixabay, Shutterstock


Prečítajte si tiež:

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si ujsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: