Leto je štedré na ovocie a keď už chcete urobiť dobrý osviežujúci koláč z práve zrejúceho ovocia, máme pre vás tipy, ku ktorému vám postačí ako odmerka iba lyžica alebo hrnček.
TVAROHOVÝ OVOCNÝ KOLÁČ
Na cesto budete potrebovať:
Ingrediencie sú rátané na hranatú formu 20 x 20 cm alebo oblú s priemerom 22 -24 cm)
6 lyžíc hladkej múky
2 vajcia
4 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice oleja
1 lyžica octu
½ lyžice jedlej sódy
Náplň
3 hrste čerstvého ovocia
6 lyžíc tvarohu ochutených 1 vanilkovým cukrom
Posýpka (1 diel stuhnutého masla, 2 diely hladkej alebo polohrubej múky, 1 diel práškového cukru)
Najskôr si pripravte cesto. Zmiešajte sypké ingrediencie, potom pridajte vajcia, olej a ocot. Cesto vylejte do formy (môžete ju vymazať alebo použiť papier na pečenie). Potom pridajte tvaroh, čerstvé ovocie a na záver posýpku. Koláč pečte pri 160 stupňoch 25 – 30 minút.
JOGURTOVÁ BUBLANINA
Na cesto budete potrebovať:
1 hrnček jogurtu
1,5 hrnčeka hladkej múky
1 hrnček práškového cukru
2 vajcia
Štipka soli
3 hrste ovocia
2 lyžice práškového cukru
Rozohrejte si rúru na 180 stupňov a pripravte si formu (hranatá 20 x20 cm, okrúhla 22 – 24 cm) vymažte ju maslom a posypte hrubou múkou. Premiešajte spolu jogurt, múku, cukor, štipku soli a 2 vajcia. Vylejte do formy a pridajte ovocie.
Prečítajte si tiež:
Grilovacia sezóna odštartovaná! Vyskúšajte domácu bylinkovú salsu
Text: JAGA, Foto: Shutterstock