Veľká noc je už za dverami, aké chutné jedlá tento rok pripravíte? Okrem tradičných údenín, syrov, šalátov či koláčov, môžete vyskúšať zdravšie alternatívy obľúbených receptov.
Vyskúšajte naše tipy na originálne recepty na Veľkú noc, ktorými prekvapíte rodinu aj svojich hostí. Ak vám zachutia, môžete si ich pripraviť aj kedykoľvek mimo sviatkov.
Tipy na veľkonočné recepty:
Lososový tatarák
Na prípravu potrebujete:
- 200 g údeného lososa
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica majonézy
- 100 g najemno nastrúhanej uhorky
Lososa nakrájame na drobné kúsky, prípadne ho môžeme aj najemno naškrabať. Pridáme horčicu, majonézu a uhorku. Dobre premiešame a necháme v chladničke postáť aspoň 30 minút.
Tip: Môžete podávať so stonkami zeleru alebo s nachos.
Špenátový quiche
Na prípravu potrebujete:
- 1 lístkové cesto
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g mrazeného špenátu
- 200 g bryndze
- 50 g pancetty nakrájanej na drobné kocky
- 100 g balkánskeho syra
Do formy vložíme papier na pečenie a vyformujeme lístkové cesto. Na panvici opražíme pancettu, pridáme lisovaný cesnak a špenát. Na záver vmiešame bryndzu. Hmotu vylejeme na pripravené cesto a pridáme kocky balkánskeho syra. Pečieme na 180 stupňoch zhruba 15 – 20 minút.
Tip: Po dopečení môžeme quiche ozdobiť lístkami čerstvého špenátu.
Pečené vajce v portobello
Na prípravu potrebujete:
- 1 portobello
- 1 vajce
- 1 lyžička masla
- 1 cherry paradajka
- soľ
- korenie
- strúhaný syr
Portobello očistite, odrežte hlúbik a lyžicou vydlabte lupene. Šampiňón položte na papier na pečenie, vložte doň rozkrojenú cherry paradajku, maslo a vajíčko. Osoľte a okoreňte. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov, kým sa bielok neupečie (zhruba 10 minút). Po upečení posypte strúhaným syrom.
Tip: Vajíčko môžete podávať s plátkami opečenej slaniny alebo jarnou zeleninou.
Vajíčka plnené nivovou nátierkou
Na prípravu potrebujete:
- 4 vajcia natvrdo
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g nivy
Olúpané vajcia rozpoľte. Vyberte žĺtky, zmiešajte ich so zmäknutým maslom a najemno postrúhaným modrým syrom. Dobre premiešanú zmes potom aranžujte do vajec.
Tip: Môžete ozdobiť paprikou, špenátom alebo jarnou cibuľkou.
Vyskúšajte naše tipy, ako jednoducho ušetriť v kuchyni.
Text: JAGA, Foto: isifa/SHUTTERSTOCK