Štedré Vianoce môžu byť aj zodpovedné. Stačí ak k nim pristúpime so šetrnosťou. Plytvanie potravinami je totiž najväčšou civilizačnou chorobou našej planéty. A práve počas vianočných sviatkov sa množstvo vyhodeného jedla zdvojnásobí. Prinášame pár jednoduchých rád, aby potraviny po sviatkoch neskončili na skládke.
Potravina, ktorá skončí na skládke odpadu, je príbeh so zlým začiatkom, priebehom aj koncom. Na vypestovanie potravín sa neraz využíva množstvo chemických prípravkov a hnojív, ktoré zaťažujú pôdu a vodu. Následný prevoz úrody autami znečisťuje ovzdušie, spracovanie je často energeticky náročné a ďalšia logistika len zvyšuje záťaž na životné prostredie. Ak sa však potravina v domácnosti nevyužije a skončí na skládke, celý tento reťazec je zbytočný. A nebavíme sa o pár rožkoch. Ročne podľa Európskej únie sa v Európe vyplytvá 1,3 miliardy ton potravín. Ako tomu predísť?
TIP 1.: Plánované nakupovanie
Do obchodu by sme mali ísť dobre pripravení. V ideálnom prípade si doma premyslieť, čo všetko potrebujeme, napísať si zoznam a pevne sa ho držať. V takom prípade ľahšie odoláte spontánnym nákupom potravín, pri ktorých si potom doma budeme lámať hlavu, prečo ste to kúpili.
TIP 2.: Ako potraviny vyberať
Už naše staré mamy vraveli, že do obchodu netreba chodiť hladní. A mali pravdu, ak nakupujete a zároveň vás trápi hlad, je väčšia pravdepodobnosť, že si do košíka vložíte množstvo nezmyslov. Netreba zabúdať ani na dátum spotreby. Tovary s kratším dátumom spotreby kupujte len, ak ich stihnete spotrebovať.
TIP 3.: Správne skladovanie
Obchodníci kladú tovar tak, aby potraviny s kratšou dobou spotreby boli vpredu. Nie je to žiaden obchodnícky trik, ale rozumný krok. To isté spravte vo svojej chladničke. Potraviny, ktoré skončia po záruke skôr si uložte dopredu. Ak potravinu vyberiete z obalu a nespotrebujete, nemusíte ju hneď vyhadzovať. Stačí ju uložiť do uzatvárateľnej nádoby na viacnásobné použitie
TIP 4.: Dátum minimálnej trvanlivosti
Potraviny delíme na dve skupiny. Potraviny podliehajúce rýchlej skaze, ktoré môžu byť pre zdravie nebezpečné. To sú napríklad mliečne či mäsové výrobky. V ich prípade sa uvádza dátum spotreby. A dovtedy ich spotrebovať určite treba. Druhou skupinou sú trvanlivé potraviny ako cukor, káva alebo ryža či cestoviny. Tie sú označené minimálnym dátumom trvanlivosti. Po jeho uplynutí možno potraviny konzumovať, ak na nich neobjavíte žiadnu vadu.
TIP 5.: Varenie s rozumom
Práve Vianoce sú ideálne pre maturitu z neplytvania potravinami. Väčšina domácností každý rok pestuje rovnaké gastronomické zvyky. Za stolom sa zároveň stretávajú spravidla ľudia, ktorých apetít dobre poznáme. Vďaka tomu je jednoduchšie naplánovať porcie tak, aby polovica jedla nekončila v koši, ale v žalúdkoch.
TEXT: T.F, vdobrom.sk
FOTO: TASR